Alfa og Ivi

Alfa og Ivi

tirsdag 30. mars 2010

Io har fått diagnosen

Io fikk bekreftet at han har voksende hjerte da de tok EKG og ultralyd av hjertet hans idag:-((( Da blir det hjertemedisin slik at veksten stagnerer noe, hvor mye vet de ikke. Utrolig trist å få høre idag! Vet mer når vi har gått på medisinen en stund, og tatt ny kontroll av hjertet.

mandag 29. mars 2010

Io har vært på røngten idag:-(

Dro til dyrlegen med Io idag siden han plages mer og mer med øret sitt. Har renset og renset, men det kommer hele tiden mer ørevoks. På klinikken lyttet de på hjertet før de dopet han ned, og da hørte vetrinæren en metallisk lyd på hjertet:-( Da fryktet de at det var forstørret hjerte, noe som røntgen viste at det var:-( Tenkte med gru på Nina's Casper, som også hadde dette:-(
  Røntgen viste at det var heldigvis på et tidlig stadium, så vi får håpe på det beste! Da håper vi han vil fungere tilnærmet normalt med medisiner! Men vi vil få bedre svar imorgen for da skal vi ta EKG og ultralyd for å se nærmere. Fikk forklart at det var vanskelig å si noen grunn til årsaken til dette. Og at hjerte vil fortsette å vokse, men i mindre grad med medisin. Så det blir vel å følge med jamt! De sa at han ikke kjente smerte av dette, så det er i allefall en trøst! Men man blir jo sååå bekymra og ikke minst REDD! Men skal prøve å ikke tenke det verste! Vil jo ikke at det skal skje noe med den beste, nydeligste hunden i verden!

Alfa syntes jo han lukta rart i øra etterpå, og måtte jo inspisere det rare han hadde på foten! Han har på bandasje over kanylen (det er det heter?) som han skal ha på til i morgen. Io la seg for å sove av seg "rusen", men Alfa ville ikke la han være i fred. Hun ville leke og skjønte ikke hvorfor Io ikke ble med på å jage henne med ballen. Hun slapp ballen flere ganger oppå han og gikk fram og tilbake foran han med ballen for å erte han opp. Måtte til slutt legge han i buret, slik at han skulle få fred for henne. Selv om hun ikke var borti han, så slappet ikke han av med henne rundt seg. I buret sovnet han med teppe over seg.

Skal skrive her om hvordan det går i morgen, lettere å skrive om det enn og prate om det, da starter bare grinekrana igjen:-(

søndag 28. mars 2010

Nye kurs i Verran hundeklubb!

Har planlagt nye kurs sommeren 2010. Grunnkurs og valpekurs i mai/juni/juli. Mer info ligger på hjemmesiden til Verran hundeklubb. Det er også 5 ledige plasser på blodsporkurset i juni! Der har vi fått 7 påmeldinger allerede, så vi leier inn en instruktør til, så vi får plass til flere interesserte!

søndag 21. mars 2010

Vårfornemmelse og vårklipp


Før og etter bilde av labban t Alfa. Kom itj på å ta før-bilde av ansiktet. Blir ein anna gång;-)



Klippemaskina mi (Moser 45), et ekstra skjær (3 mm) når det ene blir varmt og kjøle/smørespray.

Io og Alfa skue nedover veien. Prøvde å redigere bort brøytestikka som ble ganske i veien, men det vises godt! Noen som har tips? Brukte PhotoScape.





Alfa i sepia-farger. Koser seg med ei tomflaske i hundegården.
Søta mi!
Hun veier nå 18,5 kg og er 52 cm i mankehøyde på 8 mnd-dagens hennes, 18.mars.

Io i sepia-farger. Sitter og håper på og få komme ut av hundegården.
Godgutten min:-)

lørdag 20. mars 2010

Apportering og omvendtlokking

Har trena på å hold fast apporten med begge to (ikke samtidig da). Alfa har jeg nettopp startet med, så her dreier det seg om kun 1 sekund foreløbig. Trente også ei økt med å plukke opp apporten fra bakken, uten å skulle herje, sparke og tulle med den først. Ga seg etterhvert siden belønningen uteble. Io holder jo en stund nå, men venter jeg for lenge veiver han med hodet og ruller den i munnen. Trente også hele øvelsen med han, for så å belønne overraskende. Dette er for å ha han på hugget hele tiden, så han glemmer tyggingen. Starter plutselig og gå en runde når han kommer på plass, og kaster kongen idet han kommer mot meg.

Sendte Io ut mot kjegla etter ei apportøkt. Hadde lengre avstand enn jeg har brukt før, og da jeg sa kjegla stupte han formelt ut til kjegla og heiv seg rundt og bak den. sto i helspenn til jeg ga på plass-kommando, for så fri og bort til den eksterne belønninga.

I den siste økta til Alfa trente vi først kontakt der jeg har pølsa i den utstrakte handa. Hun glor da besett på handa og prøver å hoppe opp etter den, men da fjerner jeg hånda. Så kommer det et kjapt blikk på meg, og jeg klikker og får belønnet dette.
  Etter litt slik trening prøver jeg og lokke henne opp fra sitt-posisjonen hun tilbyr, reiser seg en gang og jeg fjerner pølsa. Sitter da som klistret når jeg nå prøver og lokke henne. Da får hun godbiten!

torsdag 18. mars 2010

onsdag 17. mars 2010

Litt trening og sånn...

Gir fra oss en liten lyd igjen..
Det er rolige dager for tiden, jeg er ikke helt i storform! Har vært på jobb de to siste dagene, men det skal bli godt med en fridag imorgen.
Går å venter på at Pajero'n skal bli ferdig på verksted, men det tar såååånn tid! De driver nå å kalkulerer hva videre reparasjoner vil koste, slik at ting blir avklart med de nedi Kongsberg. De har nå begynt å plukke fra hverandre bremsene, for å se hva som feiler de. Vi har for lengst montert ferdig buret til hundene, så det skal ikke stå på det iværtfall;-) Gjør noe med det jeg KAN gjøre noe med. Men jeg er ikke så veldig tålmodig av meg når det gjelder ting jeg gleder meg til! Det skulle helst ha skjedd igår! Om fredagen er det en måned siden bilen ble hentet! Og før det venta vi i 3 uker på at girkassen skulle bli ferdig! Jæ.... dritt!

En annen ting som legger en solid demper på trivselen er den "berømte" løshunden vi har her! Den har angrepet en hund på nytt, og har visst begynt å legge ut på lange utflukter helt ned til Malm! Så vi tør rett og slett ikke ut å gå så voldsomt med tur i rundt her, i frykt for å treffe på denne hunden! Saken er nå endelig anmeldt, og jeg nøler ikke ett sekund med å ringe om jeg ser den igjen. Nå er det jo båndtvang snart også.
Men det spørs om det hjelper med bøter... Jeg stoler ikke på at hun dama skjerper seg, så det blir stusselig med turer her i rundt. Må da i tilfelle kjøre bort et sted da.

Nok om irritasjoner; har trent fremadsending med Io et par ganger nå. Han LØPER fram mot kjegla, hiver seg i stå og venter som en heltent strikk på videre kommando og på plass! Kjegla har vi ikke trent på siden tidlig i høst. Vi la den litt på hylla, siden kanskje LP-reglene skulle bli endret... Så vi begynte på ruta istedet. Nå går det rykter om at det ikke blir noe av disse endringen! Ikke vet jeg! Men vi har iværtfall ikke mista fremadsendinga vår, den har bare lagret seg og blitt myyye bedre siden sist! Var bekymret for at han ikke skulle få noe fart ut til kjegla (han har hatt stor fart tilbake, siden vi baklengskjeda øvelsen), men dette kom seg med tid, trening og erfaring, som jeg håpa på:-D Håper det samme har skjedd med apporten....
Trente kjegla med kun 2-3 repitisjoner, med variert belønning.
Så nå blir det å ta den med seg bort og etterhvert legge på forstyrrelser.
Knoter ellers med utgangsstilling og holdter ved FVF. Det tror jeg har løsnet, men det spørs om han tar det med seg andre steder.... Han er iværtfall ivrig og hopper på plass som før. Trener også på at jeg skal komme inntil han, uten at han skvetter unna. Dette er også som før nå. Så jeg må bare passe på så jeg ikke ødelegger for han igjen!

Alfa trener også utgangsstilling, men er flink til å svinge rompa på plass! Snurrer litt vel mye av og til, men det går seg til. Har trent litt sitt og bli, men tøyer ikke tiden så lenge enda, siden hun er nyklipt og det er kaldt på bakken. Vi GLEDER oss til våren nå!

Har barbert ned kroppen på begge hundene med 9 mm-skjær. Kun da på selve kroppen, beina og hodet har fortsatt en del pels. Veldig praktisk klipp! Hadde tenkt å barbere snute og nederst på labbene igårkveld, men det ble ikke noe av. Ble sofa-kveld både igår og idag! Skal legge ut bilder av de når dette er gjort! Til helga kanskje...:-)

Venter ellers på pakke fra Divinedog ! Har bestilt nytt Hurrta Pro-dekken til Alfa og ny dress til Io. Alfa skal arve Io's regndress, da denne nye har lengre bein. Tror arvedressen blir stor nok for henne i første omgang!
Det dekkenet Alfa har brukt til nå (det gamle til Io), er så oppspjæra at det bare henger og slenger på henne! Moss er litt vel ivrig i leken:-/ Har planer om å sy et nytt trekk utapå foret, men sy-lysten har enda ikke kommet over meg.
 Med ny regndress er vi budd til grisevær-sesongen med telehiv og flom;-) De som kjenner puddelpelsen skjønner hvorfor jeg prakker heldresser på hundene mine! Det er ikke bare å riste av seg møkka eller spyle det kjapt av:-(

Går og venter på at Alfa skal få løpetid snart, hadde vært kjekt å hatt unnagjort, så de kan være litt uti hundegården... Hannene er veldig interessert i henne, men hun har ikke hovnet opp enda. Men de kan jo merke det i god tid på forhånd! Da står vel snart en viss løshund på trappa, når hun løper...:-S

Har nå flytta buret til Moss inn til Alfa, så han ligger i "sokkelleiligheten" og hun i "toppetasjen". Gjorde dette av to årsaker; pga at Alfa kan låne det store Moss-buret på dagtid, og for å få slutt på bjeffing til Moss om natta! Og det virket;-)

torsdag 11. mars 2010

Hundemishandleren

Nok en "spennende" tråd om Hundemishandleren Cesar Milan på Canis. Fatter ikke at det er såååå mange som går rundt å TROR på denne karen! De kan tydeligvis ingenting om læringspsykologi! Bare gammeldags svada som har gått ut på dato for lenge siden. Eller.... det har aldri stemt en gang!

søndag 7. mars 2010

Scootertur, foring og pelsstell

Etter å sovet utpå etter nattens 30 årsfeiring og en god frokost (Torgeir stekte egg til meg!),
kjørte vi scooter oppi skogen så hundene fikk løpe litt.
Io har jo blitt helt ko-ko etter scooter'n, så han løper ved siden av scooteren og bjeffer og klynker!
Skal få filmet det senere en gang, for idag regnet det. Jeg ler så jeg rister, han er så komisk.
Vi kastet snøballer og baset oss i djupsnøen. Så prøvde jeg snowboardet ned skogen, men det var ingen suksess, det var ekkelt å kjøre i sporet og det gikk ikke å kjøre i djupsnøen. Får prøve igjen senere en dag, når snøen er bedre pakka eller skaren har kommet.

Her er forøvrig buret jeg har bestilt til Pajero'n. Tror det blir knall!
Og her en link til en tråd på Canis om den seiglivede dominansteorien+

Har lagt ut bilder og info om våtforing:
Får noen uforstående fjes når jeg forteller at jeg våtforer hundene mine. Mange som ikke har hørt hva dette går ut på, eller hvordan dette foregår.

Jeg bruker hansker og tar foret oppi skålene med. Veier hvor mye de skal ha med en enkel kjøkkenvekt.


Slik ser foret ut frossent. Har det i ei 10-liter's bøtte så det tiner. Det tiner enten i romtemperatur (om jeg skal ha foret dagen etter) eller på kjøla (om jeg skal ha det opptint til om 2 dager). Så det må planlegges litt. Jeg har to bøtter, der ei med opptint for og den andre med for som holder på å tine.


Foret opptint i bøtta. Her skal de få siste rest som er igjen av denne bøtta. Moss følger spent med. Dette er nam-nam, mye bedre enn tørrfor!


Klart til servering!

Sultne hunder som venter spent på maten sin!


Her er foret i fryseren. Har egen fryser til hundematen. Dette er blokker på 15 kg.


Jeg må tine blokka halvveis for å kunne dele det opp i mindre biter. Har det da i ei balje. Og når det er delvis opptint, så bruker jeg øksa og kapper det opp og bryter det opp i passelige porsjoner.
For mange ser det veldig tungvint ut å drive på sånn, men fordelene med denne type for veier opp for alt dette styret. Mange synes det lukter litt og er klassete og holde på med, men jeg er heller ikke noen pysete puddel-eier, som mange ynder å tro;-) Det er skummelt å skue hunden på hårene, men jeg trøster meg med at de ikke vet bedre. Hundene mine skal ha det beste foret, og da duger ikke tørrfor!
Det hender de får tørrfor, om vi skal bort eller om jeg har glemt å tine våtfor.
Her er hjemmesiden til ProPet, som foret heter.
Og hjemmesiden til de jeg handler ProPet av. De bor oppi Ogndalen.


Pelsstell:
Skriver litt om pelsstell av puddel, da jeg får en del spørsmål om det er mye arbeid og hvordan jeg steller puddelpelsen.

Idag har jeg dusja Alfa. Da har jeg henne i en stamp, så jeg slipper jeg å bøye meg langt inni dusjen. Og stå slik i en halvtime er ganske tungt, så jeg må ha henne nærmt meg og kunne sitte på huk. Da bløyter jeg opp pelsen med vann først, kniper i den, så pelsen blir våt. Ellers triller vannet bare av igjen.
Så bruker jeg hundeshampo som jeg kjøper store flasker av på dyrebutikken. Når man har puddel går det en del shampo, så da kjøper jeg mye av gangen, blir billigere å da!

Masserer shampoen godt inn i pelsen, så den ikke bare blir liggende utapå pelsen. Skyller så godt med vann. Balsam neste; bruk balsam så blir det mye lettere å børste pelsen etterpå! Dessuten blir pelsen så mye mykere av dette. Skyll ut ALL balsam. Da har jeg hunden inni dusjen, så beina som har stått med vann oppover seg også blir skyllt. Bruk hendene for å få ut all balsamen, det nytter ikke å bare skylle. Man må ruske godt i hele pelsen, så alt slipper.

Så er det å stå litt inni dusjen for å renne av litt. Kjekt om hunden rister seg inni dusjen og minst mulig utenfor dusjen;-) Jeg løfter da hunden opp på stellebordet (også for å spare ryggen, og for å holde hunden rolig på en plass.), for å tørke den med håndklær. Bruker da mange håndklær for å tørke opp mest mulig. Ellers tar det altfor lang tid å føne den tørr. Etter dette får hunden en pause, for å tørke litt på egen hånd, helst foran ovnen:-)
Dusjingen tar ca. en halvtime-tre kvarter alt etter pelslengde og hvor flink hunden er til å stå i ro. Ros mye, så den blir rolig og ikke stressa.
Etter en halvtime-time så blir det en runde med føning på stellebordet. Da jeg fikk Io, trodde jeg ikke at jeg trengte å føne han... eller å ha stellebord. Men skjønte fort at dette var høyst nødvendig og praktisk! Føningen er halve børstejobben! Pelsen blir sååå myk og lettere og holde på med! Og en pels som ikke er fønet tørr er helt håpløst å børste ordentlig! Og den filter seg raskere da! Og hunden blir såååå fløffi og flott!
Angående stellebordet (et billig, STØDIG respateks-hagebord med sklimatte på) hjelper det meg og kunne stå oppreist/sitte på en stol mens hunden står helt i ro på bordet. Før brukte jeg golvet og mått sitte på huk/stå og bøye meg over hunden. Og hunden gikk rundt i rommet, så jeg måtte stadig flytte meg og hente den, mens den stressa rundt for å unngå føneren!

Børster pelsen med en vanlig børste (se på bildet, den til høyre) mens jeg føner. Har bare en billig føner fra Ciro, med litt guff i. Finnes spesielle føner til hunder, som sikkert er bedre mer fres i, men det har jeg foreløbig ikke investert i.
Hold føneren litt unna hunden, ellers blir det veldig varmt for hunden! Ikke føn for lenge på samme sted, men flytt rundt på kroppen. Dette tar alt fra en halvtime til 2 timer, alt etter hvor lang pelsen er.
Men hovedsaken; føn hunden HELT tørr! Man kan tro den er tørr, men ta en pause og la pelsen "kaurne" for så å kjenne om den er helt tørr. For varm pels kan lett lyve, slik at man tror den er tørr. Så når du tror den er helt tørr, så føn 10-15 min. til! Pelsen er ferdig når du kan bruke en fintannet kam (den blåe til venstre på bildet)på hele kroppen og kammen glir lett igjennom pelsen. Pass på at du kammer helt fra huden og ut, så det ikke er bare den ytterste pelsen du kammer.  

Håper dette var forståelig og ikke minst til hjelp:-)
Kommer med klippe-tips senere en gang!

lørdag 6. mars 2010

Leiketur og skitur

Kjørte til Volhaugen idag og traff Nina, Cempi og Cuba.
Gikk først en tur med Alfa og Cuba, så de fikk leke litt.
De fant tonen fort og lekte fint sammen, og utforska skogen og sporene.


Deretter fikk smårampene sitte i bilen, mens vi dro på skitur med de største. Her har Io pause på skihytta.
(Ser ut som om han står fast i kjetting, men det er kjettingen til grillen han satt foran.)
Mange folk og hunder på hytta, så Io stressa litt før han satte seg ned. Cempi var også veldig interessant!

Nina og Cempi raster etter en fartfylt tur! Godt med pause!

Hundene dro fint og fikk virkelig kjørt seg idag. Kupert terreng, så vi tobeinte fikk også kjørt oss!
Fikk trent en del passeringer med folk og hunder, noe som gikk veldig bra.
Litt klabb og babb ble det når Io bestemte seg for å snuse på et tre ved skihytta, og da han skulle bakover til Cempi og dro meg baklengs på skiene, før jeg måtte sette meg ned før vi kræsja med Cempi!
Tusen takk for en fin tur, Nina, Cempi og Cuba!

torsdag 4. mars 2010

Selger Atlas-bur!

Siden vi kjøper dobbeltbur for å ha i Pajero'n, så selger jeg Atlas-buret til Alfa. Dette blir etterhvert for lite til henne. Bilde, mål og pris på hjemmesiden vår!

onsdag 3. mars 2010

Nyklippet Io

I ettermiddag har vi trent 2(x2) økter med lydighet. Alfa trente på å sitte lengre og komme på plass. Io trente utgangsstilling og holdter. Tok fram skinkeost-tuben og fikk en hyper Alfa!!! Dette var snacks! Hun satt leeenge, men det var pga at hun satt å slikka i seg restene av ost rundt munnen! Nei da, hun var flink og satt i ro når jeg gikk fra henne, men når jeg prøvde og gå på siden hennes, reiste hun seg. Tar det rolig og tar ett skritt av gangen:-) Hun har blitt flink til å snurre baken inntil meg, men er ikke helt i vater bestandig... Men det blir! Io kom tett inntil meg på utgangsstillinga, selv om jeg sto nært veggen. Han satte seg også på holdtene da vi gikk inntil veggen.
  Torgeir driver forresten å "saboterer" sitt'n til Io! Han repiterer "Ka sei Io?" en del ganger først. Dvs bjeffing! Deretter legger han på sitt og han får bjeffing idet Io setter seg! Dermed har han koblet sammen bjeffing med sitt'n; altså laget seg en liten (baklengs)kjede! Grunnen til at jeg lar han holde på er fordi Io synes dette er gøy og kobler dette med Torgeir, som han i utgangspunktet ikke er så begeistret for. Dessuten lærer Torgeir hvordan han kjeder og trener hund! Han er ganske dyktig, når han får noen tips her og der;-) Han har også funnet ut hva som er den beste belønningen til de to! Jeg er heller ikke så redd for at jeg nå får bjeffing på alle sittene til Io, får han kobler dette til et triks han gjør med Torgeir, og ikke meg. Og om han skulle foreslå dette når vi trener, er det bare å avbryte noen ganger, så forstår han at dette vil jeg ikke ha.

Deretter ble en nølende Io med meg på badet og opp på stellebordet. Klippet han med saksa hovedsaklig på baken og stusset resten av kroppen. Nå som pelsen har vokst ut igjen, blir de ytterste hårene veldig krusete, så de klippet jeg vekk. Når våren kommer, tror jeg at jeg skal klippe han helt ned på selve kroppen og beholde all pelsen på føttene og på hodet. Det blir stilig! Og så blir det mindre børsting på meg:-) Vil ikke klippe han helt ned, om jeg ikke er nødt. Han blir så rar når beina er nedklipt, de er så tynne!!! Alfa hjalp meg med å plukke opp hårene som dalte ned fra bordet, dvs spiste hårene! Selv om hun hjalp til, måtte jeg støvsuge etterpå og mens jeg gjorde det var hundene i hundegården. Alfa er jo helt ko-ko etter støvsuger'n, mens Io kan ikke flykte langt nok unna den. Han skjønner ikke hva Alfa syns er morsomt med den!

Torgeir er på kurs på Mære, så henter han bilen vår etterpå! Den delvis ferdig, skal på NAF fredagen. Deretter skal den vel inn en tur til på reparasjon senere en dag igjen. Gleder meg til alt blir fikset og i orden!
 

Interessant artikkel fra Morten Egtvedt!

Her blogger Morten Egtvedt om klikkertrening og belønning, veldig godt forklart! Det er mange myter rundt klikkertrening som jeg har lyst å avlive! Mange tror at klikkertrener ikke snakker til hunden sin og i allefall aldri roser den! Men det er feil. Kanskje er det noen få som tror det skal være slik, at vi bare klikker, men det er jo mange misoppfatninger, uavhengig metode!