Alfa og Ivi

Alfa og Ivi

torsdag 29. april 2010

Agilitytrening og lydighetstrening

Igår var hundene med å lå i bilen mens jeg var på jobb. Luftet de i pausen min. Da var ungene ute og fikk hilse på hundene. De som ville fikk komme utenfor gjerde og være sammen med oss, mens jeg lufta og trente hundene litt. Kjempeguntig trening å være sammen med en skokk med unger. Det gikk kjempebra. Io øynet en mulighet til å få kos, så han gjorde som katten Io bruker og gjøre da; nemlig og "smyge seg" som en katt mot beina deres. Siden han er litt større enn en katt, og denne gangen var det snakk om barn, så endte det med at han dyttet de over ende. Det gikk veldig bra, de synes det var moro. De satte deretter sjøbein eller sto sammen med meg da vi klappet han. Komisk!!!
  Alfa ble veldig ivrig og bjeffet og hoppet litt, siden ei jente sprang og klappa med hendene, vel viten om at hun ville reagere slik;-) Io viste litt hva han kunne, så vi fikk trent fri ved foten, innkalling og avstandskommandering. Begge hundene fikk trent seg i å sitte stille på plass mens to av barna nærmet seg oss. Tror de sov godt etter denne økta:-)

Dro vi på Steinkjer rett etter jobben for å gjøre noen ærend før lydighetstreninga. Dro også på banen for å prøve noen agilityhindre før treninga. Sendte Io først igjennom pølsa (den flate tunnellen), slik at Alfa skulle følge etter. Og det gjorde hun! Hadde jo ingen til å stå og holde opp enden for oss, så da gjorde vi det på denne måten. Men hun går ikke inn selv enda. Den vanlige tunnellen løp hun nå selv, samme med bommen.
  Introduserte hjulet, lengdehoppet og vippa for henne. Hun prøvde å jukse på hjulet, men skjønte fort at hun bare fikk belønning når hun hoppet riktig. Lengdehoppet var peace-of-cake. Vippa var litt skummel, men taklet det fint, da jeg sakte la vippa ned.

Lydighetstreninga var denne gangen på skytterbanen. Io var med i fellesdekken. Peip litt.
  Alfa trente litt lineføring og sitt og bli. Io trente også lineføring med plutselig fri til å hente belønningen sin i buret.

torsdag 22. april 2010

Frustrert over NKK og Hundesport

Det er ikke bare jeg som har reagert på reklamene og enkelte artikler i NKK's Hundesport, se på denne tråden på Canis.

Vil ellers minne om lovene gjelder for dyrevelferd. Disse gjelder også innen oppdragelse og hundetrening! Synes derfor, med bakgrunn i lovverket, at det er kritikkverdig og annonsere for slikt "dressurutstyr". Selv om mange forsvarer strupehalsbånd og automatiske dressurhalsbånd av ulike typer med påstander om hundens eget beste,oppdragelse og jakt++, er det ikke holdbart ut i fra etikk og det er ULOVLIG!

Ut i fra loven, forstår jeg ikke hvorfor det i heletatt er lov å selge og reklamere for slikt utstyr! Det er mange som bruker det ukritisk, uten peiling på hvorfor hunden gjør som den gjør og uten tanke på konsekvenser det får. Og så til slutt henretter de hunden for den bet noen! Først har de skapt en farlig hundeatferd, for så og skylde på hunden og så henrette den! Hvor er all fornuft oppi dette? Og slikt fremmer NKK!

Tror det er på tide for NKK og ta en skikkelig oppvask, både når det gjelder etiske retningslinjer, instruktørutdanning og hva de egentlig står for. Jeg har gått NKK's instruktørkurs, men kommer ikke til å bli godkjent NKK-instruktør. Det vil jeg ikke titulere meg selv med, for det er ikke noe selvfølgelig kvalitetsstempel, synes jeg. Ja, jeg har lært litt om pedagogikk og det å holde kurs, og jeg har fått et spark bak til å holde kurs, men det er også det.

Selv om man presterer bra med sin egen hund, er det ingen selvfølge at man kan trene andre i å bli det.

Jeg sier ikke at treningsmetodene som blir fremmet på mange NKK-kurs ikke fungerer, for det gjør de som regel. Men det er etikken i hvordan man trener hund, ikke prestasjonene som teller. Det er "bare" en hobby, men må man til stadigheter plage hunden sin med stadig rykk i båndet og gnelle NEI til hunden sin fordi? Skal ikke hundetrening være moro for både hundeeier OG hunden? Og er det moro og drive og tvinge hundens in til ting den ikke vil?
  Her vil mange påstå at hunden ikke tar skade av litt rykking og kjefting. Nei vel... Men jeg er iværtfall en person som ikke gidder og bruke vold og kjeft for å få hunden min til å gjøre som den skal! Da finner jeg heller på noe annet. F.eks. finner en hundesport som også hunden vil jobbe for om man ikke evner og motivere hunden til å jobbe i den hundesporten en selv har lyst til! Om man er nødt til å bruke strupehalsbånd osv for å kunne trene en hund, er man ingen god hundetrener! Selv om andre, mer humane treningsmetoder kanskje krever litt mer tålmodighet, mer kunnskap og må være litt mer forutseende, er det verdt det. Synes det har blitt en type klistremerket, for de som ikke kan så mye læringspsykologi og etologi, de tyr til lettvindte løsninger og bruker straff i treningen sin som fungerer med en gang. Nytter ikke og si at de trener positivt, med godbiter og leker, når de i neste sekund klepper tak i hunden og "leser opp leksa" for den.

De som kan litt læringspsykologi vet at hunden lærer enten ved bruk av positiv forsterkning ELLER ved aversiver/ubehag. Bruker man begge deler er det hovedsaklig straffen den jobber for. Så har man jo disse hundene som er helt ko-ko etter en tørr godbit og kongen sin, som går igjennom ild og vann for hva som helst (belønningsjunkier). De tåler masse før de mister motet ved ubehag. Tenk hva man kunne ha utrettet med en sånn en, de hadde jo virkelig skjerpet seg om man hadde trent med negativ straff (altså uteblitt belønning)! Men ikke alle er "heldige" og eie et slikt dyr;-) Noen må igjennom utallige ferskvarer og diverse leker før man finner ut hva som virkelig tilter bikkja til å jobbe for en! Jeg tror jeg har funnet nøkkelen til Io... og det er en rosa eller grå gris som sier nøff-nøff! Hadde jeg ikke hatt et slikt verktøy for å motivere han, hadde jeg ikke trent lydighet med han. For da hadde det andre alternativet vært og korrigert han hver gang han ikke gjør som han skal. Og det vil jeg ikke! Så mye teller ikke lydighetskonkurranser for oss!

onsdag 21. april 2010

Trening igår og trening idag:-)

Igår dro vi på miljøtrening på Lerkehaugbanen. Io var på snuser'n, men fikk da trent litt fordi. Etter noen runder i bilen fordi han ikke fulgte med, fant han ut at det var lurt og følge med og trene. Gikk litt lineføring og tok noen utgangsstillinger. Hadde nøff-nøffen på bakken som ekstern belønning (Doggy-Zen) og han måtte komme i utgangsstilling for å komme til den.
  Alfa trente kontakt, siden det er lenge siden hun har vært på miljøtrening. Og å ikke hoppe når det kom folk bort for å hilse. Hun hoppet opp på den første personen, men ellers holdt hun seg på bakken med alle fire føtter. Trente også litt sitt og bli. Hun satt ikke veldig lenge, men noen sekunder ble det da. Har ikke strukket tiden så veldig lenge hjemme enda heller. Ettersom Eva og Anders satte opp agilityutstyret, måtte vi prøve litt på bommen og tunnellen. Fikk henne lurt over bommen, med godbiter strødd på den. Hun var tøffere enn jeg hadde trodd hun ville være, hun liker generelt ikke å være høyt oppe. Etter noen runder gikk hun hele bommen uten lokking, og hun likte det! Tunnellen har hun trent på hjemme, men det er kortere enn den på banen. Måtte stå i den andre enden, mens Eva holdt henne, for at hun skulle løpe hele tunnellen. Prøvde først og kaste noen godbiter inni, for så å løpe i den andre enden, men hun snudde da det var tomt for godis og gikk ut for så å komme til meg på utsiden. Men etterhvert kom hun da igjennom, siden det ikke var noe alternativ å løpe utenom.

Begge to ble med og lå i bilen mens jeg var på jobb i barnehagen idag. Alfa fikk leke litt med Bello (cockervalpen til ei jeg jobber sammen med) til ungenes store begeistring. De løp rundt og rundt bilen, for Alfa likte ikke at Bello snuste henne i baken.
  I pausen trente Alfa utgangsstilling, mens Io fikk prøvd seg på fri ved foten, stå under marsj og dekk fra holdt. Vi trente hele øvelser med kanonavslutning etter den siste; hente nøff-nøffen i bilen.

Etter en lang middagsdupp (hundene altså), gikk vi ut å satte opp 4 slalåmpinner på plena. Io huska dette og gikk de fire pinnene lett. Han startet slalåmen selv om jeg stod et godt stykke unna. Han ble veldig ivrig ettersom han var så flink, så han begynte å slurve med den siste pinnen. Avbrøt han når han slurvet og startet på nytt igjen. Satte opp hinderet etter slalåmen og det gikk bra. Når han skjønner at han må ta hele slalåmen, skal vi begynne å sette på flere pinner og øke farten litt etterhvert.
  Alfa hadde aldri prøvd slalåm før, så vi trente på å finne riktig inngang, dvs mellom de første pinnene, med den første pinnen på hennes venstre side. Jeg klikket for at hun satte hodet imellom de første pinnnene, deretter for at hun gikk imellom de, osv. Dette tok hun fort, men var så ivrig at hun knapt visste hvilket ben hun skulle stå på. Artig at de synes dette er morsomt!

mandag 19. april 2010

Står og leser Hundesport

Mens jeg idag lagde fiskekaker til middag begynte jeg å lese NKK's blad, Hundesport. Bruker vanligvis bare å bla kjapt igjennom det, siden det er mye uinteressante reklamer, bilder og dall i fra ulike utstillinger osv. Men denne gangen ble jeg stående (!) og lese artikkel etter artikkel!

Noe som for meg blir hyklersk, først en reklame fra Biltema som selger strupehalsbånd og deretter en artikkel om hvor lite gunstig slikt utstyr er i forbindelse med hundetrening! Norsk Kennel Klub i 2010 burde ha sluttet med reklame for slike mishandlingsutstyr!

NKK messer om diverse lover om hundehold og dyrevelferd, mens medlemsbladet deres er tettpakket med ulike innretninger for å skade og mishandle hunden sin! Hva gir du meg???? NKK er den mest diffuse klubben som ikke eier standpunkt for sine meninger og holdninger. De skifter mening oftere enn jeg skifter sokker! De burde ta avstand for slike treningsmetoder, ikke fremme de!

På en side der Gry Løberg skriver en flott artikkel om hundetrening, instruktører og kurs, kommer NKK med endringer i deres etiske retningslinjer for trening av hund. Dette er på tide, vi har tross alt kommet til 2010 og er ikke stuck i 1950! Men det gjenstår og se hvilke PRAKTISKE endringer dette fører med seg. Hva som står skrevet blir ikke alltid gjennomført i praksis. Det er godkjente NKK-instruktører som fortsatt slår hunder på kurs, bruker strupehalsbånd og messer om lederskap og slikt tull. Og disse kommer til og fortsette med det, selv om det kommer nye retningslinjer om etikk i håndtering av hunder! NKK skriver om at treningen skal oppfattes positivt for hunden, og deretter følger det flere diffuse punkter om hvordan hundetrening skal foregå:
  • Vis respekt og gi ros (hvordan defineres respekt? Fungerer BARE ros for å trene en hund?).
  • Ha tålmodighet(?).
  • Treningen skal foregå under humane forhold (tror man må definere HVA humant er).
  • Ta hensyn til hundens forutsetninger både mentalt og fysisk (tror det er få som vet hva hundens forutsetninger er!).
  • Følg dyrevernloven ved bruk av dressurmidler (så reklamerer de for det selv, selv om det er forbudt å bruke det).
Mye diffust her og de har en gjennomgående dobbeltmoral!

torsdag 15. april 2010

Io har ikke lavt stoffskifte

Som overskriften sier; Io har ikke lavt stoffskifte. Dyrlegen ringte i kveld og ga beskjed om resultatene av blodprøven vi tok mandagen. Verdiene var normale igjen, så da var de tilfeldig lave da vi tok den forrige blodprøven. Ble på en måte litt skuffet, for hadde det vært lavt stoffskifte hadde vi trolig visst grunnen til det voksende hjertet, og kunne ha behandlet dette. Men nå vet vi ikke hva som forårsaker det. Synes det er verst å ikke vite hva det er. Da er det bare å vente til neste kontroll av hjertet, om det har vokst mer...

Tur t Køltjønna





Gikk tur til Køltjønna i formiddag. Hadde på Hurrta Pro-dressene siden det bøttet ned til tider. Men vi var stort sett heldige og slapp altfor mye regn. Var glad vi hadde dressene på, for på hjemturen kom det ei skur igjen. Måtte bære Alfa over feristen for den turte hun ikke og gå over. Heldigvis greier Io og gå over den selv, hadde vært tungt å bært han over også! I i tillegg durde fossen under ganske kraftig, så det hele ble ganske voldsomt for henne. Men vi må vel trene litt på å gå over den siden en gang. Gleder oss til det blir bært lenger innover veien, så vi kan gå litt lengre turer der. Kjempegodt å slippe biler og trafikk!
  Studenten må vel tilbake til skolearbeidet sitt igjen nå... Takk for pauseturen, hundene mine!

tirsdag 13. april 2010

Trening og bilkjøring:-)

"Ny"-bil'n vårres!

Litt større enn den jeg hadde:-)

Her med det nye dobbeltburet i. Det skal snart få stå oppå ei ramme, slik at buret blir løftet opp i taket. Da blir det god plass til diverse under buret.  


Vi har endelig fått heim Pajero'n vi kjøpt 20.februar! Den har stått på verksted nesten hele tiden siden vi kjøpte den! Men fortsatt er ikke alt helt bra. Det er en sånn traktorlyd i den, som ikke skal være der. De har skiftet alle dysene, som de trodde var grunnen til lyden, og den har blitt bedre, men ikke helt bra. Så den skal vel inn noen dager senere, når de har fått undersøkt litt med andre verksted... De visste vist ikke hva som var årsaken. Men det var iværtfall kjekt å få låne den med seg hjem igjen! Jeg har ikke kjørt den ordentlig enda, bare 2 korte småturer.
  Så tross hodepine og hetetokter kjørte vi til Steinkjer, for å hente Caddy'en til Torgeir, og for å trene litt lydighet med hundene. Møtte Nina med Cuba og Cempi, og Brita med Wilma på parkeringsplassen ved Fylkets hus. Io fikk trent FVF, innkalling, stå under marsj, fremadsending og litt apportering. Han gikk mye løs og var veldig flink! Han stakk ikke bort til de andre, selv om han var "omringet" av tisper:-) Veldig bra FVF, super kontakt! Innkallingen ble det litt hopping inn på plass, men da fikk han ikke belønning.
  Fremadsendinga var litt ymse, nølte noen ganger før han sprang bort. Men i alt veldig bra da han konsentrerte seg. Fin fart, topp stå og vi fikk økt avstanden litt, og det med forstyrrelser!!!
  Apporten nektet han og holde mens han satt framfor meg, vet ikke hva som gikk av han... Men da jeg kastet og lot han hente, var han med. Minimalt med tygging, siden jeg overrasket han med å kaste ball på ulike steder på øvelsen. Da måtte han være parat og glemte rent og tygge. Belønnet med nøff-nøffen hans, både den gråe og den rosae, og han kom tilbake med den ene og byttet. Stakk ikke av med de:-)

Alfa trente utgangsstilling. Litt ukonsentrert med fikk han til litt. Mye nytt og følge med på!
  Det som var morsomt var at de begge hoppet inn og ut av buret i den nye bilen. Tidligere har de vært litt skeptisk til den. Men tror "tørrtreningen" vi gjorde med selve buret hjalp!

Har ikke hørt noe om resultatet fra blodprøven til Io enda.

mandag 12. april 2010

Io på sjekk idag


Var med Io til dyrlegen idag for sjekk av øret hans og for å ta blodprøve. Øret hans ble friskmeldt etter rensingen, og så ble det tatt blodprøve for å sjekke om han virkelig har lavt stoffskifte. Får svaret enten i morgen eller et par dager.
Han sprang inn på klinikken og rett inn på vekta idag også, men ble litt nølende da han skulle opp på bordet. Lurte veldig på hva vi skulle gjøre denne gangen. Liker ikke å bli sjekka i øret og blodprøven var ikke noe særlig. Men tok da imot litt snacks i fra dyrlegen etterpå. Mens vi venta på attesten, sovnet han så lang han var på gulvet. Tar på med dyrlegebesøk!



Tar mye rare bilder av de ulike liggestillingene deres! Her er Alfa i kjent positur!

søndag 11. april 2010

Trening i vårsola og en piggere Moss!




Møtte Tove og Foxy utenfor Expert (reklame for NTE i bakgrunn) for ei treningsøkt i vårsola. Tok først en fellesdekk med Io og Foxy. Har jo ikke trent fellesdekk på hele vinteren! Men de lå fint de, litt piping på Io da...
  Io fikk prøve seg på kjegla, innkalling, dekk fra holdt og fri ved foten. Sprang ivrig fram til kjegla, og hadde ikke tida til å stoppe før han kom tilbake og på plass igjen. Artig at han hadde fin fart ut mot kjegla. Klikka for at han sto ved kjegla. Avslutta med å kjøre hele øvelsen. Fin futt i gutten gitt:-)
  Innkallinga var grei, tjuvstarta ikke på dommerkommando, starte tvert, men hadde et hopp litt vel langt bak meg og litt spretting før han fant plassen.
  Dekk fra holdt var også bra, litt skjev neddekk, men ellers bra.

Alfa trena utgangsstilling. Hun foreslo mye sitt siden det er det vi har trent en del på i det siste. Hjalp henne med targetfingre, så hun kom seg på plass. Har ikke trent dette så mange andre steder enn hjemme, så da må vi hjelpe til litt. Litt vimsete og opptatt av ting rundt seg, men det er ikke annet å vente.
  Hun fikk også prøvd seg på håndtarget. Leika mye og kom inn med leiken på targethånda. Fant ut at kongen var mer interessant enn ballen.

Moss har operert ut den avbrukkede hjørnetanna si om tirsdagen. Samtidig tok de en kul han hadde på ryggen. Var bare en kul fylt med talg, men det visste de jo ikke sikkert. Lik så greit å ta den når han først er neddopet. Så nå er han sydd både i munnen og på ryggen. Han var litt sidleppa og hoven noen dager, men han kviknet fort til, med pencilin og smertestillende. Han har jo hatt litt dårlig matlyst i det siste, som han tyde på at den brukne tanna har plaget han. Så nå går maten ned på høykant, selv om han er litt øm i kjeften. Han får riktignok oppbløtt for foreløbig da.

Imorgen skal Io til dyrelegen igjen for øresjekk (om behandlingen har virket bra) og for å ta ny blodprøve. Den siste blodprøven viste at han hadde lite tyroksin, så de skal ta en prøve til for å sjekke om det var tilfeldig lavt den dagen, eller om han har lavt stoffskifte (Hypothyreose). Det er nesten så jeg håper at han har det, for da vet vi hva det er som feiler han og kan få behandlet det. Da må han gå på tyroksin-tabletter. Syns det er bedre det enn å ikke vite hva som feiler han! Mamma, og flere jeg kjenner, har jo Hypothyreose, så jeg vet hva det går ut på. Og faktisk kan symptomene på dette ligne Io! Så vi får vente i spenning på hva blodprøven viser. Og han kan leve bra med lavt stoffskifte, bare han får riktig dose medisin.

lørdag 10. april 2010

Hjelp anyone?!

Har forsket litt på blogspot sine maler. Liker egentlig den jeg bruker nå, Minima Stretch, men det går jo ikke an å legge til videoer?! Har testet noen andre maler, men det er få som man kan legge til videoer på! Noen som kan hjelpe meg? Har lyst til å filme litt trening med hundene og legge ut...!

onsdag 7. april 2010

Ettermiddagstrening og bading

Seinvakt på jobben idag, har vært mye ute også denne dagen. Overskyet, men veldig behagelig temperatur! Etter middag gikk vi ut og trente litt lydighet. Først trente vi på å hoppe inn og ut i det nye dobbeltburet. Dette syntes hundene var veldig artig! Vi må jo gjøre det vi kan, før bilen er ferdig på verksted! Så da "kan" de allerede dette når vi omsider får bilen tilbake... Gjenstår og se om de generaliserer buret, når bilen er "tilsatt" settingen:-)
  Benyttet buret samtidig til å oppbevare den hunden jeg ikke trente, samtidig som buret ble brukt til Doggy-Zen (ekstern belønning/avstandsbelønning).
  Trente hopp med Alfa. Nå har sola og regnet endelig avdekket hvor jeg hadde glemt hinderet mitt, så nå ble det endelig hoppetrening! Belønna for at hun hoppa frem og tilbake, der jeg delvis gikk ved siden av henne, til hun etterhvert hoppet selvstendig når jeg stod foran eller bak. Kastet godbiter inn i buret som hun hentet etter hun fikk "hversegod bilen". Hun hoppet inni buret uten at jeg sa det også, men da lå det jo ingen belønning der;-) De kan jo ikke regne med at det alltid ligger noe og venter der, eller at de kan tjuvstarte og stikke til bilen!
  Io trente også hopp, dvs fritt over hinder (kl.1) og hopp med sitt. Han måtte ta seg inn for å ikke stikk å innkassere belønningen før øvelsen var ferdig, men det gikk bra. Han har jo trent mye Doggy-Zen tidligere, men dette var en morsom vri (dvs nytt bur). Før har vi hatt belønningen i ei skål, i sekken eller i tøyburet.
  Alfa trente også sitt og bli, vente på å hoppe inn i buret. Dette var for å trene henne på å ikke tjuvstarte og på å sitte rolig over tid. Hentet nøff-nøffen til Io og tenkte å prøve apporten, med nøffen som ekstern belønning. Trodde han skulle bli så ivrig og oppgira at han glemte å tygge på innsitten, men den gang ei! Han greide ikke en gang å hente apporten!!! Han ble helt ko-ko og sutra bare etter grisen sin. Greide ikke å konsentrere seg om oppgaven, så dette ble for vanskelig. Tok ei framadsending med hopp i lufta før stå'n, før han spøla så voldsomt for å komme inn på plass igjen! Da ble det nøff-nøff på Io! Glad jeg hadde en gris til, så vi kunne bytte litt! Dette gjaldt også Alfa. Io sutra jo maks da Alfa fikk grisen, mens han satt i buret. Og da trigger det henne til å stikke av med leken. Men hun bytta gladelig bort en grå gris mot en rosa, og omvendt. Io derimot foretrakk helst den grå, men kom da omsider inn med den og tok høflig imot den rosa. Leverte ivrig den rosae, for å få den grå:-)

Så ble det bading av Alfa før tv-kvelden begynte! Gleder meg på å handle blåser, istedet for å plages med menneskeføneren jeg bruker, det tar sååååå lang tid! Men hun ble da omsider tørr etter en times tid med føning og børsting! Da er iværtfall gammel skitt borte! Regner med det kommer ny ganske fort igjen, men det får bare være:-) Gårdsplassen er veldig gjørmete for tiden, men håper det tørker opp fort.


 

søndag 4. april 2010

Påska

Esten og Io koser seg i sola! Ser såvidt Alfa i bakgrunnen til høyre. Hun spankulerte rundt omkring og var på oppdagelsesferd. Bjeffet litt på de som akte akebrett, har vel egentlig ikke sett så mye slikt før!


Torgeir, Hennie, Pål, Camilla og Lise slapper av i "stressless'n".
Vi dro ikke så langt på tur, gikk opp i skogen ovenfor gården. Nydelig utsikt der!

4. april: Lesing av fagstoff i sola. Hundene koste seg!

Torgeir ryddet og vaska i bilen!

Fikk trent litt med hundene også. Alfa trente håndtarget og metallapport. Og Io trente på metallapporten.

torsdag 1. april 2010

Spesialsøk

Io tygger hjertemedisin så det knaser! Han tar tabletten med seg, for å holde den unna Alfa. Hun har nemlig også veldig lyst på hjertemedisin! Så det er heldigvis ikke noe problem med å få han til å spise tablettene. Han skal ha 1 tablett 2 ganger daglig, en time før mat.
  Ellers drypper vi ørene på Io mot sopp og betennelse. Dette er ikke noe særlig stas, men han blir da med på badet og lar meg gjøre det. Han rister seg en del rett etter han har fått medisinen i ørene, men merker allerede nå at han ikke rister seg så mye ellers. Og dessuten er det ikke noe mer ørevoks:-)

Idag trente vi spesialsøk; Alfa trente på brettet og Io på romsøk. Alfa skulle søke etter Yellow Label-te, mens Io søkte etter biter av en gammel leke. Med Alfa var poenget og få en bedre søksflyt på brettet, mens med Io trente vi på å søke fra venstre og på ulike høyder.
  Alfa søkte fint til tider, men ble litt frustrert når hun ikke får uttelling på sitt og dekk. Da hun etterhvert forsto at det var brettet som gjaldt, så søkte hun fint. Skiftet på å ha boksen på hjørner og midt på sidene.
  Io søkte på kjøkkenet og på badet, med tre biter utlagt. Alle ble gjemt på venstre side i rommet, slik at han skal starte søket derfra. Da blir det mer system i søket, og når han er vant med å finne ting fra den siden, søker han først og fremst der først. Gjemte både høyt og lavt. Belønna først for at han snuste og pekte med snuten, deretter ventet jeg på at han snuste for så å komme med en sitt-markering. Her prøvde han å sitte før han snuste, men da fikk han ikke belønningen. Han skjønte fort da at han måtte snuse på riktig sted for så og sette seg. Vil jo ikke at han skal foreslå sitt i hytt og vær!
  Siden jeg har lagt mange biter i hans høyde, ble det straks en utfordring da jeg la en bit under matta på badet. Da lette han en god stund før han senket nesa mot gulvet.