Alfa og Ivi

Alfa og Ivi

onsdag 23. juni 2010

Bilder av Io

Fikk noen artige bilder av Nina! Io trener agility!

Møne var ikke så skummelt allikevel;-)

På tide og høyne hoppet snart kanskje...:-) Følger med på fører da;-)
Skal ikke trene han så nøye i agility, satser mer på Alfa i denne sporten.
Hender han stikker av og skal snuse i stedet:-/ Io skal få trene seg mer i blodspor og ID-spor!

tirsdag 22. juni 2010

Siste dag på blodsporkurset

Søndagen var været mye bedre, oppholdsvær med litt regn og litt sol. Ble heller våt innenfra i regnbuksa enn utenfra. Ble rimelig klam etterhvert!

Alle var spente og forventningsfulle til hva denne dagen skulle bringe. Hundene hadde skyhøye forventninger og forstod hva vi skulle drive med idag! Vi la ut 6 blodspor og lot de ligge en stund. Så gikk vi hvert spor, med fremmed sporlegger. Alle hundene taklet dette uten problemer.

Vi pratet om ulike liner og seler, rutiner og hva som var lurt og tenke på når man stod der på en prøve.
  Vi la opp 6 nye spor, økte lengden og la på to vinkler. Det ble en såkalt firkantet U. Vi byttet slik at vi ikke gikk på samme sporlegger, slik at hundene lærer at det er blodet som er det vesentlige, ikke hvem som har lagt sporet. Hundene løste vinklene på ulike måter.
  Io gikk av første vinkelen så det sang!!! Og jeg så ikke merkebåndene, for jeg skulle konsentrere meg om å lese hunden. Og siden jeg fulgte på, så fortsatte han! Endte med at Stig måtte rope oss tilbake igjen! Det hele var min egen skyld, da jeg ble vel ivrig og lot Io gå for fort i sporet! Dette har vi tullet med før, med samme resultat! Neste vinkel gikk greit, også passering av en bekk. Skanken syntes han var ekkel, siden det krydde av maur og ei humle på den. Dermed spiste han ikke godbitene heller. Prøvde og leke med skanken på tur tilbake, men han ville ikke se på den en gang. Så han fikk heller litt leverpostei. Skal se om jeg legger ut videosnutten på hjemmesiden etterhvert...

Takker Stig, Tove, Tone, Sivert, Tore og Hans Jarle for ei toppers helg! Vi snakkes på blodsportrening! Må bare få handlet riktig type blod først! Flere bilder kommer også, når Tove får tid til å gi meg dem:-)

lørdag 19. juni 2010

Blodsporkurs

Startet med teori på fredagskvelden. Stig pratet om hva blodspor er og går ut på, muligheten for å få godkjent hunden til ettersøkshund, motivasjon, belønning og mye mer. Veldig bra aperitiff til resten av helgen! Tror alle fikk noe og tygge på gitt:-D

Lørdagen startet vi med litt teori først, før vi dro ut i skogen. Startet med testspor der vi gikk spor etter å lagt det ut selv. Dette var for at Stig og vi andre kunne se hvordan hund og eier lå an og ta utgangspunkt fra det. Som han sa; "Nå tar vi hunden med på tur i skogen, så ser vi hva som skjer!" Alle hundene løste oppgaven på sin måte, og alle kom fram til belønningen i enden.
  Io var veldig ivrig og sutra voldsomt mens han stod og venta, mens jeg la sporet. Sporoppstart gikk bra, han forserte kratt og busker uten å tenke på hvordan han kom seg over eller under, gikk av sporet et par ganger, rista seg og kom på igjen. Sporet gikk over 3 grøfter, de to første var relativt tørre, så de hadde jeg tråkket nedi. Men den tredje var det myr nedi og skummel og tråkke nedi. Den hoppet jeg over da jeg la sporet. Var spent på om han greide dette, og det gjorde han. Han hoppet etter og landet rett på fortsettelsen av sporet. I enden av sporet tok han nøffen sin og spiste deretter leverpostei fra boksen. Tidligere har jeg ikke alltid funnet gode nok forsterkere, så han har ikke brydd seg om de, men ville gå sporet videre. Denne gangen ville han ha det. Men etter vi var ferdige og skulle gå tilbake ville han ikke bære nøffen sin, men lete flere spor.
  Etterpå introduserte vi blod og skank for hunden, og ingen stakk til skogs av den grunn;-) De snuste og sjekka det opp, mens andre markerte på blodet;-p Ingen av hundene ville spise eller leke med skanken da vi dro den etter oss.

Gikk så opp hvert vårt blodspor, med svampstokk, merkebånd, skank og godis. Sporet ble lagt på ei myr, med noen ganske våte partier. Så ikke alle da jeg startet sporet, så jeg plumpet ivei her og der. Tenkte at dette ville bli utfordring for Io... Ett sted tråkka jeg over Lundhags'n og det var nesten så jeg satte meg fast.
  Alle hundene løste oppgaven flott! Vi fikk oss noen tips om hvordan vi skulle gjøre med langlina, selen og prosedyre før sporstart.
  Io sjekket sporstarten fint og satte igang. Vannet skvatt rundt oss der vi passerte myrsumpene. Vann var ingen hindring nei, blodet lå jo der. Han vekslet på og snuse på sporet mitt og blodsporet som gikk på siden. Ikke så rart siden jeg har lagt blodet i sporet mitt tidligere:-S Han gikk av sporet noen ganger, men kom seg fort på igjen. Han spiste leverposteien i enden av sporet, men var ikke videre interessert i skanken. Ikke da jeg dro den etter meg på vei til bilen heller. Men har var veldig "bæsjtrøng", så det kan hende han hadde holdt seg en stund og hadde det travelt med å bæsje...

Vel hjemme dusja jeg både han og meg. Blåste han tørr før han fikk slappe av etter dagens økt. Jeg var verken kald eller våt! Det har jo regnet non-stop idag, så de gamle Bergansklærne og Lundhagskoene fikk virkelig testa seg! Og de holdt mål! Har storkosa meg til tross for 7 grader og striregn! Blodspor er gøy, iværtfall med en så flink instruktør og dyktig hund!!! Forhåpentligvis flere bilder imorgen! Takk til Torgeir som knipsa noen bilder av oss! Regndråpene orket jeg ikke å redigere bort, da de viser hvordan været var:-)

torsdag 17. juni 2010

Agilitytrening

Der kom hun igjennom riktig hull! Det hender hun lurer seg på sidene, men da blir det ikke noe belønning, så da skjerper hun seg..

Tunnellen er kul!!!

Tjo-hei! Ivrig hopper! Men blir litt vel ivrig til tider! Og når matmor løper ved siden av og hun skal hoppe flere hinder etter hverandre, blir hun helt vill og skal ta meg:-D Men da stopper alt opp, og hun må prøve en gang til!
Alfa trener vippa. Litt skummel enda!

Håper jeg får bildene av Io, fra Nina snart:-) Takk for knipsingen!
Tusen takk for treningen, Tove, Nina og Brita!

lørdag 12. juni 2010

Agilitytrening

Traff Nina og Brita på Lerkehaugbanen for å trene agility i kveld. Til tross for litt regn, hadde vi ei kjempeøkt med alle våre 6 hunder!
Io fikk prøve seg først (av mine), men uten riktig forsterker så var det bare duftene som var interessante. Men i neste runde brukte jeg nøffen hans og da var det en helt annen hund! Helt på! Kobla tre hopp etter hverandre der han fikk høy fart og greide ikke svingen på det siste. Etter å ha fiksa det, hoppet han alle fortløpende. Må vel øve på krappe svinger osv siden....
  Alfa sendte vi over møne, med Cempi som veiviser! Litt skeptisk først, men tok ordentlig fart og styrte henne med halsbåndet, så suste de over. Og etter noen runder der hun løp etter Cempi, så løp hun den selv.
  Alfa fikk også til pølsa denne gangen, uten at noen løp foran henne og brøyta vei. Arti!!!! Nå nå "gjenstår" vippa og slalomen! Kombinerte tunnellen (super fart) og et+to hopp og hun suste ivei!

Fikk også "nara" Io over mønet. Har prøvd og lokke han over, men uten hell. Så denne gangen løp jeg sammen med han og sa bare JAH og pekte, og han løp over!!! Det hadde jeg aldri trodd! Og etter han fikk belønningen og masse skryt, så fortsatte han og løpe over den igjen og igjen. Ikke alltid i kontakt med kontaktfeltet, men det skal vi jobbe med senere!

Tusen takk for økta, Brita og Nina! Den må gjentas!!!!

torsdag 10. juni 2010

Muntlig eksamen og grunnkurs

Hadde muntlig eksamen med forsvar av bacheloren. Det resulterte i en C, og sier meg veldig godt fornøyd med det:-)

Ute i sola og hvilte stemmebånda før grunnkurset. Dro dit tidlig og møtte Hilde og Tina for en playdate. De forholdt seg veldig rolig til hverandre, Tina var ikke sånn på vakt denne gangen og slappet av uten og ha de i øyekroken. Under kurset trodde ikke Hilde sine egne ører, minimalt med bjeffing. Vi trente passering og hilsing, og hadde roligtrening på slutten.
  Slapp tre og tre hunder sammen for lek etter kurset, som var en nyttig opplevelse! Spesielt arti og se fremgangen til den lille chiahuahua'en!!! Blir stadig tøffere og tryggere på seg selv!

Etterpå fikk Tina og Io "leke" litt. Litt knuffing, men det gikk seg fort til og snart lå de og slappet av en meter unna hverandre. Litt ressursforsvar av eiere, men det gikk seg til det å:-)
  Så du hadde nok rett, Anders;-) Arti at løsningen var så enkel. Blir spennende og se videre utvikling på Tina!!! Slike ting tar tid, men tid har vi nok av!


Fant en interessant tråd på Canis igjen:-)

tirsdag 8. juni 2010

Noen tanker om hundetrening...

Noe som forbauser meg en del er hvor mye unødvendig hjelp mange bruker når de trener hund! Og da særlig under fri ved foten/lineføring! De går og holder godbiten eller ballen opp mot brystet eller magen mens de går og titter ned på hunden. Og blir like forbauset når de blir kommandert, og hunden går annerledes! Hmmm, lurer på hva årsaken er?! Jo selvfølgelig, bruk av for mye hjelp under innlæring og trening. Jeg synes ikke det er noe rart at hunden ikke har samme fokus når fører går uten den hjelpehånda og uten det blikket ned på hunden. For det første forteller man hunden når det er sjans for mulig belønning når man går slik og stadig lokker hunden med seg. For det andre har hunden lært at det er slik går fri ved fot på trening, og så skjønner ikke hunden hva eier gjør når fører plutselig har en helt annen kroppsholdning og ingen synlig belønning! Det jeg lærer mine kurselever er at hunden skal gjøre jobben før man fører hånda nedi lomma for å hente frem belønning.
  Og er man avhengig av litt lokking for å få fram en atferd, så må man passe på å legge hjelpen vekk (lokkingen) så fort som mulig, slik at hunden ikke blir hjelpeavhengig som vi sier.
Det mange heller ikke tenker på, er at hånden nedi godbitlomma også er en form for hjelp. Alle hunder blir superlydige når man står og holder godbitene/leken klar! Og enda verre; de som hele tiden må bruke godbiten for å lokke hunden ned i sitt, gang på gang! I innlæring går det jo greit, men man må raskt passe på å "fade vekk" denne typen hjelp. Ellers blir hunden bare lydig ovenfor synlig belønning!
  Og det topper det hele når de i tillegg blir frustrert over hunden som ikke lyder kommandoen sitt!

Slik har vi som klikkertrener en stor fordel! Det tar kanskje lengre tid, men som kjent, så er vi ikke så opptatt av raske løsninger. Men det viser seg ofte at denne metoden ikke tar så mye lengre tid allikevel! Hunden setter seg riktig nok raskt når man lokker den ned i sitt, og lokker den med seg på fri ved foten. Men det tar destod lengre tid og ta vekk all den hjelpen som blir brukt!

I klikkertrening så får vi atferden frivillig, med initiativ fra hunden. Vi venter til hunden setter seg av fri vilje, for så og belønne dette. Dermed kommer sitten oftere og oftere, og da er det bare og døpe atferden for sitt. Vips fri for enhver form for hjelp! Ved nyinnlæring på fri ved foten trener man fokus først, og deretter fokus mens fører rygger og hunden kommer etter. Slik er kroppsholdningen din med en gang riktig, og slipper enhver form for hekseskuddrygg og "vondt i brystet"-tendenser!
  Og når hunden følger deg med fullt fokus når dere rygger, så er det bare for deg og snu deg og vips har man fri ved foten! Forutsatt at man går saaaakte frem og ikke er redd for å belønne hunden ofte! Tøyer man strikker for fort, så detter hunden av lasset!
  Her også er det bare og døpe den riktige atferden, først etter at atferden atferden er i boks og ikke minst uten hjelp!

En annen ting som forbauser meg er den elendige timingen til en del! Og dette gjelder folk som har trent hund i flere år! Hunden skal løpe ut til kjegla/ruta, men bommer og er usikker på hva den egentlig skal gjøre (de mener hunden skal kunne dette da de har trent FRAM som for hunden er et relativt begrep! Vi mennesker har heller ikke linjaler bygd inn i hodet vårt!). Deretter kaller de hunden inn til seg for å straffe den når den kom, lydig som den er, på innkallingen! Dette sier meg at denne personen har gått glipp av elementære ting innen hundetrening!!! For hva er det denne hundeføreren har straffet? Jo, innkallingen!
  Og ikke kom her og påstå at denne hunden kan fremadsending! Det er tydelig at hunden ikke kan dette, da det er flaks eller uflaks om den kommer på riktig sted, og den er tydelig usikker når denne øvelsen trenes! Da ville jeg ha gått littegrann tilbake og lært hunden hva den faktisk skal gjøre, istedet for å stadig bruke hjelp og korrigeringer. Men som mange andre har lært hunden sin fremadsending, med masse hjelp! Da i form av alskens remedier som stativer osv. Jeg vil lære hunden min hva den skal gjøre, ikke lure den, og satse på at det går greit! Jeg vil at hunden skal løpe til kjegla, og etterhvert ruta. For når man skal sende hunden fra kjegla til ruta, så er det ikke fram lenger, ikke i forhold til eier iværtfall!
  Skal ikke påstå at min hund er en kløpper på fremadsending enda, men vi jobber med saken! Og det tar tid, men heller det en hjelpeavhengighet og luring!

Bare noen tanker:-) Til forhåpentligvis ettertanke og læring;-)

Har dessuten fått hele fire av bildene mine trykt i Canis-bladet denne gangen!!! Fine hunder ja, Nan, Marie, Laila og Morten!

lørdag 5. juni 2010

Kveldstrening!

Torgeir og Morten S. dro til Verdal'n på Vømmølfestival, og vi ble hjemme.

Så film om liggmarkering av sporgjenstander på CanisTV, og fikk sånn lyst til å trene;-) Så Io fikk lagt til liggmarkering på nøklene mine! Veldig praktisk om jeg skulle miste de en gang! Foreløbig har jeg klikket for at han har lagt seg fremfor meg, deretter la jeg nøklene foran meg slik at han dekket med de foran seg. Flyttet litt rundt på nøklene slik at han forstår at det er nøklene han skal dekke for, og ikke meg. Han liker ikke å komme borti nøklene, synes de har sånn ekkel lyd, så han dekker på siden av de! Ideelt skulle han ha dekket med labbene på hver side av nøklene, men-men... Han forsøkte og dekke foran meg, da nøklene lå et stykke unna meg. Men da han ikke fikk noe betaling for det, så skjønte han hva jeg ville.

Med Alfa trente jeg utgangsstilling, og få flyt på denne. Hun tilbyr lett utgangsstilling, men uteblir belønning pga skjeivheter eller bjeff, så kommer det mer bjeffing! Da blir hun frustrert! Men jeg gir meg ikke, og snur meg bort og inntil veggen, slik at hun ikke får komme på plass. Venter til hun har blitt stille og prøver igjen. Av og til skjerper hun seg, og andre ganger ikke. Men regner med det er ekstingsjonsburst'n som setter inn, så vi får smøre oss meg tålmodighet før det blir bedre!
  Hun fikk også en runde med hold fast med løsbittet. Ikke lett, da hun også tygger eller spytter fort ut igjen. Ikke lett og få belønnet riktig atferd da! Men vi gir ikke opp! Vi skal ha den i boks før runderingskurset!!! Innen da skal hun få til å komme på plass med løsbittet!!!

Tok opp blod ikveld, så må prøve og få gått et blodspor med Io imorgen! Da skal jeg begynne og trene inn "skogslydighet" med han. Nå har han blitt så ivrig i tjenesten at han ikke kan komme fort nok frem til sporstart! Og dermed henger jeg bare på slep etter han! Så han skal få gå fint ved siden av meg, for å komme seg fram til sporstart! Ellers kommer han ikke frem dit! Så blir det jackpottbelønning for den jobben, ved å få gå sporet!

Ellers skal søndagen brukes til sommerfest i barnehagen, gleder meg!!!

onsdag 2. juni 2010

Io's status

Noen gamle bilder, som jeg har glemt å lagt inn på data'en og lagt ut:

Alfa koser seg på badematta. Har ikke orket og mast på henne om å la det være, skal ha meg ny omsenn uansett! Kanskje jeg får fingeren ut, om den blir ødelagt;-)

Io oppi båten. Han villa på båttur, men det ble bare en tur i hagen;-D Alfa greide ikke og hoppe opp, så jeg måtte løfte henne oppi:-) Litt tyngre i rompa, he he!

Io innkasserer belønningen i bilen!



Beklager; treg med å oppdatere!
Io var på kontroll til dyrlegen om torsdagen i forrige uke. Der tok han EKG, røntgen og ultralyd. Fikk ikke svar før om mandagen. Hjerte hadde ikke vokst mye etter at han begynte på hjertemedisin, men det fungerer ikke optimalt. Det var noe EKG'en oppdaget. Hjertet trekker seg ikke godt nok sammen, og får dermed ikke pumpet nok blod rundt omkring i kroppen hans. Derfor skal han begynne med enda en type medisin; Fortekor, som jeg innbiller meg er blodfortynnende....? Slik blir blodet lettere fraktet igjennom systemet.
  Er veldig glad for at hjertet hans ikke vokst noe særlig, men litt ekkelt å høre at funksjonen på hjerte ikke er som det bør være. Jeg glemte og spørre hva denne medisinen var for, og om når han skal på kontroll igjen, men det skal jeg finne ut.

Ellers var vi på miljøtrening igår på Steinkjerbanen og kokte kaffe og stekte vaffel. Trente etter at vaffelsteikinga var unnagjort. Io var på snuser'n, så i den første økta fikk vi ikke gjort noe særlig. Alfa fikk se seg litt omkring, og trent kontakt. Var mye spennende som skulle forskes på! Det var skudd før hun kom ut av bilen, men hun brydde seg ikke.
  Io var mer på nett i 2.økt, og vi trente lineføring, FVF og hopp over hinder. Vi lekte mye, kasta nøff-nøffen og ball++ Han kom faktisk tilbake med lekene også. Syntes det var moro å bli jaga, mens han sprang med leken i munnen.

Idag har vi trena på plena; Io trente apportering. Han hæler ikke kun holding, så vi prøvde hele øvelsen. Han løp og henta og kom inn på plass med den. Ikke helt uten tygg, men nesten:-) Før en dag, så lot han som han ikke skjønte hva jeg mente med apport. Men idag løste det seg, uten og skal forklare hvorfor.
  Testa Alfa på hvilken leke som var hennes favorittleke. Rekkefølgen ble slik:

 1.Grå nøff, 2.rosa nøff, 3.kongen, 4.ball, 5. og 6.ball med tau.
Alfa trente på å holde løsbittet, uten å lette på rompa. Dette var også ikke noe problem idag. Hun holdt hardt, selv om jeg prøvde og dra litt i den. Holdt også selv om jeg slapp, og vente (stort sett) til jeg sa "spytt".

Io's rekkefølge på lekene:
1.Grå nøff, 2.rosa nøff, 3.pipeball, 4./5.ball m/tau og 6.kongen.

Io fikk prøve seg på hopp over hinder med stå. Repeterte noen tilbakehopp fra sitt først, for så og kjede det sammen til hele øvelsen. Han reagerer ikke alltid på kommandoen hopp, da han er vant til at jeg går på siden av hoppet, men ellers helt topp! Han kom veldig skjeivt bak hinderet etter ett hopp, men da jeg sa "hopp på plass" kom han IKKE utenfor, men tok veien over hinderet! Supert! Tror denne er baklengskjedet bra! Og det er leeenge siden jeg har trent på denne øvelsen!