Alfa og Ivi

Alfa og Ivi

torsdag 29. juli 2010

Blodsporprøve

Bevegelig blodsporprøve oppi Selbu idag. Eva, Steija, Torgeir, Alfa, Io og jeg dro opp ivei for avlegge Selbu's skoger en visitt. Jeg trakk pinnen først og startet dermed som førstemann av oss to. Det endte med 0.premie. Her er kritikken:
Starter i et meget godt tempo fram mot 1.vinkel. Ringer vinkelen, men går av sporet. Jobber seg deretter mot sporet igjen uten å finne riktig retning (baksporer noen meter). Mister deretter sporet igjen. Dommer stopper prøven etter 32.min.
Etter at dommeren stoppet oss, så belønnet jeg hunden med godbiter. Deretter fikk vi gå resten av sporet, slik at han skulle finne skanken, og ha motivasjon til neste spor. Da hadde jeg tatt av selen, så han gikk i halsbåndet. Da tuslet han ivei, og tok vinkler og sårleie, og kom seg i mål. Da fikk vi igjen se at det ikke var lett og tyde han, om han var på sporet eller om han var på avveie. Men nå fikk jeg jo høre når han var på sporet eller ikke (dommer hadde lagt sporet, og hadde det innlagt på GPS'en). Han har et bra drag selv om han ikke sporer. Fikk høre etterpå at han hadde gått litt på en elgspor under prøven. Det er mulig at det er haleføringen som skal avsløre han om han er på riktig spor eller ikke, vi får se...
  Da han ikke "fant" sporet under prøven, hadde han stått i sporet ved to anledninger. Så vi kan jo bare spekulere i hvorfor han ikke tok det. Tror neppe det bare hadde med motivasjonen å gjøre, siden han ikke ga opp, men prøvde og prøvde. Og han gikk jo sporet ganske brukbart etter vi hadde blitt stoppet.
  Regner det har med meg og gjøre, at jeg ikke tyder han godt nok, eller at jeg ubevisst har lært han diverse unoter... Uansett er jeg veldig fornøyd med jobben hans, tross steiksol og lang liggetid. Elgspor og andre forstyrrelser var det også, så dette lærte vi masse av! Han tok skanken etterhvert også. Kastet den framover og jaget etter han, når han tok den i munnen. Forsvarte den veldig ovenfor Alfa og Steija! Så er spent på om han er gira på den neste gang han finner den. Vi fikk forresten med oss en skank hver, som trøstepremie:-)
  Så vi må jobbe videre med belønning, motivasjon, tolkning av kroppspråk, føreregenskaper, forstyrrelser i sporet, vinkler, mm. Nok og ta fatt i fremover! Gleder oss til neste prøve til høsten en gang!
Takk for turen Eva!!!


Min skank!!!

I morgen er det trening med NRH igjen, og til helgen skal jeg gå runderingskurs med Alfa i Trondheim! Gleder meg noe innmari!!!

mandag 26. juli 2010

Tur til Norges geografiske midtpunkt.

Dro til Norges geografiske midtpunkt idag. Kjørte opp til Lustadvatnet og gikk innover på svillene. Det var ca 1 mil hver vei, og nesten bare sviller. Vi brukte ca 2 1/2 time hver vei.

Stolte over å ha nådd målet!
(ikke rart rasen heter Kongepuddel!)

Torgeir og biskene!

Pitstopp i gapahuken! Mat og hvile av beina!

Matmor og Io på svillene.

Det funkerte best med Alfa som Alfadyr;-) I starten gikk Alfa og jeg fremst, men det fungerte dårlig da Io trakk som besatt i hælene mine! Han var livredd for at vi skulle gå i fra han og dro som bare det! Peste og hørtes ut som om han skulle omkomme av oksygenmangel!
Prøvde da at de to skulle fremst, men da skulle han bare gå bak Torgeir, for å følge med på at vi bak kom etter. Nærmest nekta og gå foran. Og dermed trakk Alfa som besett. Og det var ikke så gunstig siden hun bare er 1 år og ikke skal trekke så voldsomt, og hvertfall ikke så langt!
Løsningen ble at jeg og Io gikk bakerst! Alfa er flink til å lede an. Hun sjekker bak om vi kommer, men går fint først og følger stien stort sett.

10 mil en vei!

Kart over området. Jeg har vært i området før, da jeg gikk på ungdomsskolen. Men husker ikke hvor vi gikk fra! Vi gikk også på sviller i starten, men det var nok ikke de samme som vi gikk på idag, syns og huske det var mer myr og gjørme på siden av svillene da! Sant, Camilla?!
Og så gikk vi mot Skjækerhatten (jeg var ikke med opp på toppen), og gikk et annet sted ned. Skremmende hvor fort man glemmer!


Hundene var ikke sene om å hoppe inn i buret sitt, da vi kom ned!
Virkelig en tur å anbefale! Men tror nok jeg vil legge inn en overnatting og fisking på neste tur!

fredag 23. juli 2010

Blodsportrening og 1.trening med Norske redningshunder

Torsdag morgen traff jeg Sivert og Tore på Tømsevatnet for å legge blodspor til de. De skulle la de ligge til kvelden, men siden jeg ikke hadde anledning på kvelden, gikk jeg mitt spor før vi dro derfra.
  Io fikk et bra langt spor (vanskelig å si lengde!) med vinkler og opphold. Noe tull i starten, det skull skvettes og kikes. Men når han begynte på sporet, var det fra start til slutt. Gikk oppholdene veldig bra, jeg visste ikke hvor de var, men fikk høre etterpå at han ikke hadde nølt engang. Vinklene tok han pent også, og om han ikke fant hvilken retning med gang, så ringet han den inn.

På kvelden la Eva og jeg blodspor på Volhaugen, før treningen med NRH. På treninga med NRH tok vi først en runde med lek av figuranter. Alfa fikk servert ball og der for hun! Med noe overtalelse fikk de byttet tilbake ballen:-) (De ble advart!) Etterpå fikk vi se rundering med en flat. Så fikk Alfa prøve seg litt. Eva stilte seg ca 20 meter uti skogen, synlig. Når Alfa kom, så rørte hun på seg. DET var skummelt gitt! Bjeffet og styra på! Jeg måtte bli med ett stykke, fer hun turte og gå bort, men det tok sin tid. Da hun så at det bare var Eva, så var det bare stas. Nestemann uti skogen var litt skummel også, men det tok kortere tid før hun våget seg borttil. Da fikk hun seg en raptus, og løp tulling rundt i skogen! Leke hadde hun ikke tid til! Men med godbit gikk det bedre.

Fredagskveld traff jeg treningskompisene på fjellet for å legge blodspor. De skal få ligge til lørdagsmorgen. Da har de ligget i 14 timer. Før resten kom la jeg tre korte spor til Alfa og gikk de ganske rett etterpå. Hun var veldig opptatt av det kom ei bak henne (altså Tone) og at det var bjeller uti skogen. Men vi tuslet da oss igjennom det til slutt. Etter vi hadde lagt sporene, fikk jeg Tore og Sivert til å gå ut i skogen, og stå synlig. Slapp ut Alfa og hun løp rett bort til Sivert. Da fikk hun godis og klapp, det var tydeligvis stas! Da han ble passiv, løp hun forbi meg og bort til Tore. Hun var litt nølende da, men det gikk over og uten lyd. Da han ble passiv etter belønning, løp hun til Sivert igjen. Så dette blir nok greit med litt trening:-)

Alfa har forresten lært seg innkalling på gjeterhundfløyte! Samme lyden som brukes når man flørteplystrer;-) Det var Torgeir som holdt på med henne, og dette tok hun fort! Nå gjenstår det bare for matmor og lære seg å få riktig lyd i gjeterhundfløyta...

Torgeir har fått lånt seg gravemaskin, så nå blir det satt ned stolper til grindene!

onsdag 21. juli 2010

Agilitytrening og saccovogntrening

I går morges gikk jeg blodspor med Io. Jeg la det kvelden før, så det lå i 12 timer. Dessuten hadde det regnet på natta. Sporet ble kanskje 300 meter... med 4 vinkler. Det ble lagt i høyt gress, så jeg så tydelig hvor jeg hadde gått. Han gikk over to an vinklene, men ringet seg fint inn igjen. Veldig konsentrert og nøye i sporet, og holdt et fint tempo, dvs rolig. Og det var ikke noe problem at det hadde ligget såpass lang tid, eller at lengden hadde økt litt.

Traff gjengen å trena agility igår kveld. Rakk og ta litt lydighet med Io før resten kom. Gikk igjennom hopp over hinder, hopp over hinder med sitt, fri ved foten og fremadsending til kjegla.

Han var flink og brydde seg lite om alle duftene, var vel heller ikke så mange som hadde vært der i det siste..
Vi trente fremadsending med fire hopphinder først, og så tunnellen med sving, for så to hinder som stod på linje... Skulla ha hatt tegning her, men aner ikke hvordan jeg gjør det! Hjelp noen?!
Uansett gikk det over all forventning. Alfa taklet de to hoppene med bue bra, bare jeg handlet riktig. De fire hoppene etter hverandre hadde små "svinger", så her hoppet hun utenfor en del ganger. Og skulle vi ha alle fire etter hverandre, begynte hun å bjeffe på meg. Hun brukte også mye energi på å løpe rundt og lete etter ting å stjele. Men da jeg brukte hånda som target, eller belønnet for at hun fulgte meg, ble det bedre. Dette må vi jobbe med.

Trente med saccovogna idag. Lenge siden Io har trent på den, og Alfa har ikke prøvd den før. Gikk ganske greit, men de er begge skeptiske til den buen over de på draget. De gikk ikke under den, og dermed trakk de ikke. Torgeir skrudde deretter buene av, og da ble det trekking! Så vi får trene en del uten buene på, så får vi se hvordan det blir når de kommer på igjen. Uansett blir det rolig trening frem til neste sesong, når Alfa har fylt 2 år og kan trekke for fullt.

I morgen blir det den første treninga med Norske redningshunder (NRH). Skal delta med Alfa. Skal legge blodspor til Io først, som han skal få gå etterpå.

Torgeir har kommet langt med gjerdebyggingen, det mangler bare å grave ned stolpene til grinda og grindene. Det skal bli supert og få ha hundene løse i hagen, uten å bekymre seg for at de skal stikke ned på veien.

I morgen blir det en trist dag, for da skal Tiba til dyrlegen for hennes siste sprøyte:-(
Hun skal nå få slippe, hjertet hennes skranter og hun har også andre plager. Hun har blitt 11 år, så hun har hatt et langt og godt liv!

mandag 19. juli 2010

Fjelltur på Skansen

Io bærer opp saker og ting til hytta vår Skansen. Var der i fra fredagskvelden til mandagen.


Alfa kikker etter karan som bærer opp utstyr. Hun synes det er urettferdig at hun ikke får være med å bære! Det blir vel tidsnok, må bli stor nok til å bære kløv først:-)

Ørretten jeg fikk på ny-stanga mi! Veide den da vi kom hjem, og den veide 900 gram etter den var gjort opp! Aldri fått så stor fisk i fjellvann før! Får ikke lov til å røpe hvor den er tatt hen;-)


Min fisk og Torgeir sine to:-)

Hundene følger nøye med, mens matmor og matfar fisker, spennende!

Torgeir gjør opp fiskene våre. Hundene fikk rognen, Alfa likte det iværtfall.
Badet de i elva før vi gikk til hytta. De var mer som gjørmete etter dagens tur!

Torgeir og en nybada Alfa slapper av i sofaen.

Gikk forresten to blodspor med Io lørdagen. Tove hadde lagt opp to korte spor til oss, som lå i 4 timer i steiksola. De hadde en vinkel hver i seg. Han rota en del, gikk av gang på gang. Både jeg og Tove synes det var vanskelig og se når han var på sporet og ikke. Han tok vinkelen ganske greit, siden vi greide å ta det med ro. Kan hende han tulla pga vinden, da den hadde snudd da vi gikk sporet. Vi gikk vel i motvind og sidevind, så han været kanskje sporenden og tok noen snarveier... Huff, vi er iværtfall ikke konkurranseklare enda!

lørdag 10. juli 2010

Lydige hunder....

Når folk hører at jeg konkurrerer i lydighet tror de at jeg har superveloppdragne hunder. Noe de raskt oppdager at ikke stemmer;-) Jo, jeg prøver og lære de at de ikke skal hoppe opp på folk, komme på innkalling og gå noenlunde fint i bånd, men der stopper det også. Jeg forventer ikke, og KREVER ikke at de skal sitte rolig hele tiden mens jeg prater med noen. Ikke krever jeg at de skal sitte mens noen klapper de heller. Og når folk kommer for direkte innpå Io, synes jeg han skal få lov til å varsku om at de kan roe ned hilsingen. Bryr de seg ikke om han, så kommer han og hilser selv. Men folk flest skal på død og liv hilse på hunden, på sin måte.
  Men tilbake til konkurranselydighet. I lydighetskonkurranser er det et spesiellt program de skal igjennom. Der skal de kunne tannvisning (dommer hilser på eier, og ser på tennene til hunden), fellesdekk sammen med andre hunder i 2 min., gå fri ved foten, dekke fra holdt, innkalling fra sitt, stå under marsj og fritt hopp over hinder. Dette er spesielle øvelser som vi øver på. Så fordi at hunden kan disse øvelsene, blir de ikke generelt lydige.
  Det at mine hunder kan virke uoppdragne har med at jeg ikke har trent de spesiellt på å sitte mens fremmede klapper de, ikke vært flink nok til å trene innkalling med vanskelige forstyrrelser (under lek med hunder, med syklister/firhjulinger, osv) og rett og slett ikke vært så nøye med å lært de å være dønn passive under diverse situasjoner. For jeg vil at de skal få være hunder, ikke roboter!

Jeg er fullt klar over at mange synes livlige, happy hunder er slitsomt. Men jeg kan ikke fordra hunder som kvier seg for å lee på en muskel og går og er redd for å få seg en smekk. Folk forventer at hunder skal være stille, ikke vise at de er verken overveldende glade, redde eller sinte. Kort og godt ikke vise normal hundeoppførsel. De tenker ikke på at det er normalt for hunder og hilse med å slikke oss på munnen (og derfor hopper de også opp, siden vi står på to bein, og ikke fire) og kanskje bjeffe når de enten er redde, glade eller sinte. De som ikke er vant med hunder, greier som regel ikke å forstå forskjellen på disse. Bjeffing blir tolket som om hunden er sint uansett. Selvsagt skal man ikke godta at en hund bjeffer i tide og utide, men man bør forstå at hunder at et språk de også. Og det er ikke bare kroppsspråk, som mange tror. Og er hunden redd eller skeptisk til noe, så må den få si fra til det skumle at "hold deg unna". Mange tar tak i hunden når den varsler slike advarsler. Og hva skjer da? Jo, de tar dermed vekk advarselen og de blir hunden nødt til å gå til det siste skritt og bite! Hunden tør ikke å si gå vekk til det den er redd for, og dermed blir den nødt til å forsvare seg mot trusselen. Ikke glem at det er hunden som skal få avgjøre om hva som er skummelt for den og ikke, IKKE oss andre. Hunder har to måter og unngå farer på, det er å stikke av eller og bite. Mange går bort og hilser når hunden står bundet fast alene. Dette kan være skjebnesvangert for både hunden og den som vil hilse. Blir hunden redd, har den ingen muligheter til å løse problemet ved å stikke av, fordi den er bundet. Hva er alternativet da, jo å bite. Hvordan blir det da skjebnesvangert for hunden? Jo, den ble mest sannsynlig henrettet fordi den ble redd og forsvarte seg.
  Det optimale er jo selvsagt at hunder aldri skal bite, eller aldri bli redde. Men dette kan man aldri gardere seg mot! Man kan sosialisere og miljøtrene til man blir blå, men man får aldri trent 100% på alle tenkelige muligheter! Har hunden aldri sett en mann med bart og helskjegg før, så kan den bli livredd en person som har det. Eller to-åringer som går litt ustøtt. For hunder som ikke er vant med små barn, så blir en liten, ustø toåring oppfattet som noe kjempeskummelt, da de beveger seg helt annerledes enn voksne!

  Ja, så klart kunne jeg ha trent hundene mine rolige og superdannede med klikkertrening, men jeg har bare prioritert annerledes. De kan bare det jeg har lært dem (og de har lært konkurranselydighet), og gjør ikke annet enn å oppføre seg på hunders vis. De hopper av glede når jeg sier at vi skal på tur eller trening, og de bjeffer av glede (og varsler) når det kommer folk. Mange vil kalle de uoppdragne når de bjeffer og løper for å hilse, men jeg ser livsglede og hunder som evner og vise glede. Og tåler ikke folk det, så kan det være det samme! Kommer det fremmede på besøk, så må de legge seg i buret. Selvsagt tar man hensyn når det er folk man ikke kjenner, og som kanskje blir redd hundene. Men stort sett er det folk som har hund selv, og da tåler de slikt. Jeg har ikke kjøpt meg hund for at de skal være et møbel, eller stå bortstuet i en hundegård. De er fullverdige medlemmer i familien!

Ofte opplever man at folk da skal oppdra hunden din selv, siden du som eier ikke greier det. De hysjer på den når den sutrer eller bjeffer. Setter kneet i brystet på den når den hopper opp for å hilse. Greit nok at hunden ikke skal få hoppe opp, men da holder det med å snu seg vekk og la vær og hilse. Det er en grei avvisning til hoppende hunder, de skjønner dermed tegninga.
  Ikke noe er mer provoserende enn de som "kan" hundeoppdragelse og lekser opp alskens mulig triks de har sett på Hundehviskeren. Dette forteller meg raskt hvor uvitende det går ann å bli:-)

Som sagt, mine hunder skal få være den de er, slippe å bli undertrykt og kjeftet på, så lenge de ikke plager noen! De får ikke hoppe opp på folk, men det er ikke dermed sagt at jeg røsker de ned på bakken igjen og kjefter på de. Det jeg prøver og si er at det finnes andre måter og gjøre det på:-)

Mange tror også at vi har fri "barneoppdragelse" er hjemme, men vi har enkle regler som er enkle og forholde seg til. Er jeg redd for ting som står fremme, rydder jeg de unna, om det blir for fristende for en viss unghund;-) Gidder ikke å gå kjefte hele tiden! De får ikke opp i sofa'n, kun opp i fanget når de får tillatelse. Ut på soverommet får de heller ikke være, men der har vi ei grind som sperrer for, om vi blir nødt til å ha gjennomlufting eller varme fra stua om vinteren. Dog Io får ligge ved siden av sengen når matfar ikke er hjemme. Ellers må de enten sitte eller liggi før de får maten sin. Ikke tigge ved matbordet. De tigger når det spises potetgull eller is, for det har de fått tidligere:-)
  Ellers har vi lite regler i huset... vi krever ikke at de skal ligge på plassen sin når det kommer besøk, men må i bur om det er folk som ikke kjenner de. De får ikke herje sammen inne. De får leke rolig, men ikke vill vest. Da stoppes de med beskjed om å stoppe. Og starter vi leken, får de lov til å herje. Maser de med en leke, blir de oversett eller leken blir lagt bort. Sutring om å ut, blir etterfulgt om det er behov, ellers blir det oversett og antatt som unødvendig masing.
  Stjeler Alfa sokker, garnnøster eller annet, så tar vi det rolig fra henne (hun har heldigvis ikke ressursforsvar) og gir henne ingen oppmerksomhet (Torgeir har tullesnakket og tulla med henne i slike situasjoner, så hun finner på mer tull når han er hjemme enn når bare jeg er hjemme, les dårlig oppmerksomhet er bedre enn ingen oppmerksomhet).
  Så vi har oppdragelse, men den innebærer ikke å ta hunden eller kjeftbruk, og dermed blir da tolket som ingen oppdragelse! Synd at det er slik mange folk tenker om oppdragelse av hund:-(

Hmm, stille Alfa eller ikke?

Har vært i tvil om jeg skal spare pelsen til Alfa i sommer og stille henne på Steinkjerutstillinga i september. Det blir jo veldig varmt og ha lang pels på denne årstiden, så jeg har hatt lyst til å klippe henne kort til sesongen.. Og særlig siden vi skal drive med agility og rundering i sommer!
Huka Nina som handler for Alfa. Gjenstår og se om jeg får til klipping og strekking av pelsen... Er ikke bare-bare og stille puddel, så vi får se hva det blir til...
Satser på å stille Io i kl.1 igjen på Steinkjerutstillinga, så da er det greit å konsentrere seg om han i første omgang!
Så må vi prøve og unngå at hun floker til pelsen, eller søler seg til med noe som gjør at hun må klippes ned!
Kjenner jeg begynner og glede meg allerede (trodde aldri at jeg skulle sette utstilling som etikette!)!
Blir veldig spennende fremover nå! Mye som skjer på flere kanter:-)
Runderingskurs, agilitykurs, pelssparing til utstilling, trening fram til LP, trening mot blodsporprøve og generell trening av lydighet. Vi har ikke fritidsproblemer nei!

Bestilte forresten bringkobbel til Alfa og merketrekant. Var spent på om small ble passelig til henne, men det ble det heldigvis. Hun skal ikke lære seg å melde enda, da vi er i startgropa på løsbittet enda. Men det er greit at hun kan ha det på seg, og venne seg på det, når vi starter med å trene søk i system:-)
Skal ta bilde av henne med utstyret senere (vi gleeeeder oss til kurs)!

Har dusjet, føna, barbert og klippet begge hundene denne uka, Alfa nå fredagskvelden. Kjekt når man kan holde på ute med dette nå!

onsdag 7. juli 2010

Agilitybilder

Io langer ut og treffer ikke akkurat feltet!
"Hey, nøffen lå jo der!"

Men han gjør opp for det etterpå og tråkker så på feltet han misset:-D

Etter belønningen farer han over mønet igjen, gang på gang. Artig!!!

Alfa etter å ha fått nøffen! "Tittei, dere får ikke tak i meg!"
Ser ut som om det er hull i tunnellen, men hun står bak den:-) 

lørdag 3. juli 2010

Båttur, Båttreff og reker

Idag har vi vært med Røde Kors på tur med den nye båten deres.
Torgeir sitter i styret, så da fikk vi være med å prøve stas'n!
 
Det gikk unna med 225 hest bak! Det tok ca.5 minutter til Folla, og ca.7 minutter over til Kjerknesvågen!


Det var idyllisk på Kjerknesvågen, med masse folk og båter. Vi spiste lunsj der; fiskesuppe med blåskjell og reker i. Nydelig! Vi handlet reker med oss hjem og spiste det til kveldsmat.



Beklager litt bråk fra vind og motor:-)
Fikk massert ansiktet så det holdt og tåreproduksjonen kokte over!

Ellers har jeg snakket med en gjeterhundinstruktør som skal komme til Verran for å holde gjeterhundkurs. Han heter Egil Syversbråten og har nettopp holdt kurs oppi Stod. Det var et kjempekurs, så vi fant ut at vi må holde et her også! Han jobber med holdningsendringer innen gjeterhundmiljøet, og mener at jo mere straff hunden får, jo mer ulydig bli hunden. Så slike instruktører vil VHK ha!
Følg med på VHK's hjemmeside for dato og pris. Mange er interesserte, så ikke nøl med påmeldingen!

fredag 2. juli 2010

Koser meg med gamle filmsnutter!

Alfa erte Io med hansken hun har stjålet fra Torgeir:-) Den var ikke hel da den ble "levert" tilbake igjen...



Io og Moss koser seg i kurven med hvert sitt bein. Alfa er sjefen i flokken og tar det beinet hun har lyst på! Frekkere får man det ikke!