Alfa og Ivi

Alfa og Ivi

søndag 23. januar 2011

Nok ein gang....

må jeg slå av tv'en når jeg ser på "Hundehviskeren"! Tenkte jeg skulle se en episode, bare av nysgjerrighet på hva han fant på denne gangen.
  Det starter helt greit; en mann har et problem med at en av hundene hans er "dominant" i huset og i forhold til eieren. Den liker ikke at eieren klapper den andre hunden, blir veldig ivrig når båndet tas frem, hun hopper opp på eieren og tisser inne på teppet. Milan forklarer det hele med at hunden er dominant og bestemmer "alt" i huset. Det han kaller dominans, vil jeg kalle ressursforsvar. Hunden er helt naturlig egosentrisk og vil ha alle godene selv.

Det at hunden hopper opp på eieren er bare fordi eieren har godtatt det og belønnet dette med oppmerksomhet. Hun har ikke lært noe alternativ, og har forstått det som helt ok og hoppe opp fordi eier har "sagt at det er greit". Nå begynner eieren og synes det tar litt av og vil ikke ha det slik lenger. Hadde han ignorert hunden fra start av og kun gitt den oppmerksomhet nede på bakken, ville det ikke blitt et "problem". Da hadde han kvelt det ved roten av. Hunder er ikke tankelesere eller mennesker, så de må lære "menneskeoppførsel". Helt naturlig for hunden og hilse ansikt til ansikt, dominant eller ikke. Feilen er bare at vi tobeinte er litt for høye. Kall det gjerne for ydmykhet ovenfor lederen, men den prøver ikke å klatre i rangen! Milan løser dette med å rydde veien, går mot hunden når den hopper opp, istedet for å rygge. For da sier han at det er hunden som tar området, det skal være omvendt. Visvas!!! Hunden tror det er en lek, og hopper mer fordi eieren er ukonsekvent og er ikke tydelig på hva han forventer av hunden.
  Når denne hunden smyger seg i mellom når eieren vil kose med den andre hunden er heller ikke så rart. Hunden tar det bare som en lek når eieren puffer henne bort, igjen oppmerksomhet. Milan løser det helt greit med å blokkere for den, og mene det han sier. Han tuller ikke det bort. Men igjen; det er ressursforvar ovenfor eieren.
  Neste problem er at hunden blir overivrig når eieren tar frem båndet når de skal ut. Det er jo veldig rart?! Hunden blir selvsagt veldig glad for at det endelig skal skje noe spennende, og viser det med helt naturlig hundespråk. Og her har jo eieren selv belønnet slikt med å la hunden få komme ut, istedet for å vente til hunden har roet seg før den får komme ut. Du slipper ikke ut før du er rolig. Milan forklarer dette med at det er hunden som bestemmer og får oppføre seg som han vil. Helt greit, men hvorfor shss-lyd og rygging av hunden? Helt unødvendig, greit hunden skjønner poenget, men han må jo hviske litt;-)
  Det at hunden tisser inne på teppet har også en annen forklaring enn dominans og rang. Hunden tror jo at det er greit å tisse på teppet, for han har jo ikke lært noe annet! OG EIEREN LAR TEPPET LIGGE MED ALT TISSET PÅ!!! Er det så rart at hunden fortsetter å tisse der da???  Dette tisseteppet til gjentagelse og når eieren ikke fjerner det hvordan skal den da greie å bryte dette selv? Milan forklarer dette med at tissingen inne igjen underbygger teorien hans om at hunden dominerer huset! Jada....

Det er neste hundeproblem som får meg til å slå av tv'en! Det er shar pei som er hundeaggressiv. Den er omplassert (antagelig som voksen, det sies det ingenting om) og har drept en annen hund ved et uhell, sier eieren. Eieren har hunden med på jobben der det er en liten chiahuahua, som pussig nok er redd denne shar peien. De tåler ikke trynet på hverandre. Milan sier at hunden er dominant og usikker. Allerede her skurrer det i mine øyne. En usikker hund er IKKE dominant! Milan elsker dette ordet, og kaller vistnok alle problemhunder som dominant, bare fordi at de utagerer eller på et eller annet vis ikke innfinner seg menneskenes oppfatninger om hvordan hunder skal oppføre seg.
  Her "kurerer" Milan bare symptomet på problemet; nemlig utagering ovenfor andre hunder. Han sier ingenting om at kanskje(!) hunden er dårlig sosialisert (noe som bør skje før hunden blir 3-4 mnd når sosialiseringsvinduet stenges) og muligens har en fortid som vi ikke aner noe om! Og det at den faktisk har drept en annen hund, gjør jo at hunden har lært at angrep er det beste forsvaret! Dette er visst uvesentlig i hans øyne. Hunden går også med strupelenke, noe som også kan være en del av forklaring på hvorfor hunden er så sinna på andre hunder; "jeg får jo vondt rundt halsen HVER gang jeg ser en annen hund!" Det er da stor sjans for at hunden projiserer dette vondtet med andre hunder, det er jo de han ser på når han får vondt.
  Milan starter med en gang å rykke i båndet. Hunden roer seg, for dette kommer helt bardus på den. Den blir satt ut, og glemmer og bjeffe. Tidligere har jo eieren bare hunget i den andre enden av båndet, og latt den stå og bjeffe! Det neste som skjer er at Milan tar med seg shar peien med seg oppstrammet i strupebåndet og trener passering med chiahuahuaen i en trang gang!!!! Han trigger hunden mest mulig og strammer deretter halsbåndet. Han som forklarte hunden som veldig usikker, tar den med å gjør den ENDA mer usikker og redd! Dette blir den helt sikkert kurert av. Den venner seg ikke på at den andre hunden kanskje ikke er så farlig eller noe å være redd for, nei da; den blir trigget til sitt ytterste for å deretter bli straffet for å forsvare seg! Milan lærer her at det ikke nytter, hunden skal lære å bli passiv og likegyldig ovenfor andre hunder. "Reagerer du med frykt og angrep truer jeg deg på livet. Bjeffer du, får du VELDIG vondt!
  Det ikke Milan ikke tenker på er at hunden blir en eksplosiv bombe! Eieren kan ALDRI stole på den (det hadde de jo ikke kunnet uansett!) og må alltid være på hugget for å ikke gi den sjans til å reagere.
  Hundene ble kanskje rolig utad, det vet jeg ikke, for jeg slo av tv'en! Men inni hodet på denne hunden er det neppe så rolig. Alt den lærer ved slik behandling er at jeg må være passiv og ikke vise hva jeg føler! Da får jeg vondt og er nær ved å miste oksygentilførselen til hodet mitt!

Moderne, oppdaterte hundetrenere ville ha løst dette med motbetinging. Reskapt hele hundens oppfatning om hvor skumle andre hunder er. De ville ha kurert årsaken, ikke bare symptomet (utagering). Lært den at: Oi, en hund! Da får jeg min beste belønning! Og de ville ikke ha startet i en trang gang, men på lang avstand til hunden har blitt trygg og klarer å se på en annen hund uten å utagere!
  Google motbetinging, kindereggøvelsen og sladretrening, for å lese mer om slik trening. Og start med slik trening, før hunden skal tenke på å utagere. Og selvsagt med sosialisering av andre hunder:-)

Og dagens siste tips: se på Hunde"hviskeren" med kritiske øyne, og ikke sluk alt han sier rått!

Må flire når jeg ser introen hans! Gående nedover veien med flere hunder etter seg med en stokk i hendene! Er nok ikke bare uskyldig hvisking der i gården nei! Såkalt respekt....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar