Alfa og Ivi

Alfa og Ivi

tirsdag 7. september 2010

Misforstått lederskapsteori

Ligger her på sofaen med blærekatarr og kjeder meg, og da begynner skrivelysten komme snikende:-)
Ofte hører jeg at hundefolk har fått "konstruktive tips" som å bedre lederskapet sitt, for da forsvinner alle problemer! Jeg blir så lei meg på deres vegne, at de tror alt skal løse seg av slike lite kunnskapsløse råd! Dessuten blir jeg frustrert over at verden ikke har kommet lenger, men er stuck på 40-50-tallets teorier om denne forslitte myten om lederskap.
  Og da tenker mange; ja, hun driver jo med klikkertrening og har sånn oppdragelse uten grenser! Ja, det må de bare tro! Som kjent er årsaken til fordommer generelt, uvitenhet! Skal ta for meg flere rare utsagn og misforståtte teorier om klikkertrening en annen gang:-)
  Det at vi klikkertrenere har en fraværende oppdragelse på våre hunder er en kjent sak, at mange tror. Det tradisjonelle (de som tror og oppdrar hundene sine ut i fra lederskapsteoriene) ser er at vi ikke brøler, kjefter eller tar i hundene våre i det hele tatt. Dermed tror de ikke at vi har noe kustus på hundene våre. Riktignok kan hundene våre ha noen rare påfunn og er kreative i sin ferd, men det er stort sett uskyldig.

Rådene de har fått er; gå alltid først ut døra, spis alltid før hundene, ikke la de ligge i møblene, alltid hils først på folk, ikke la de trekke i båndet for da tror de at de er sjefen, osv. Det finnes mange flere rare ideer. Det forbauser meg at folk ikke vet hva den egentlige årsaken er til at hunden f.eks vil skynde seg ut døra eller drar i båndet. Grunnen til at hunden kaster seg ut døra er fordi de vil ut. Så enkelt som det! Ikke så rart heller, det er jo der alt det morsomme skjer! Det er ikke hundens feil om du ikke er like gira på å løpe ut! Og så har mennesket lært de at det funker og stå og mase ved døra! Det funka jo, døra åpna seg!
  En annen sak er at det kanskje er litt upraktisk, om man har flere hunder. Derfor lærer jeg mine at de skal enten sitte eller ligge før de får ut, slik at jeg får somlet meg til å ha på meg jakke og sko. Men det er ikke for at jeg skal holde på lederrollen!
  Samme misforståelse når hunden trekker i båndet. Det er jo ikke naturlig for en hund å gå i bånd! Ulven gjorde jo aldri det;-P Mange mennesker tror at hunden automatisk vet hva som forventes av den. Den skal jo oppføre seg som et menneske! Men vi glemmer at det er en hund, som vi må bruke en god del tid og energi på, for å få til å fungere som vi ønsker.
  Mange hunder trekker som gale, fordi de har LÆRT AT DET VIRKER! De kommer seg fram til det de vil bort til; stolper, mennesker, hunder, tisseflekker, dyrespor, osv. VI har lært de at det virker! Derfor må vi snu ting på hodet; trekker du, så kommer du ikke dit du vil! Dermed lærer hunden at å trekke er fånyttig! "Går jeg pent i båndet, kommer jeg kanskje dit jeg vil." Dette er pga at de er smarte individer, de trenes til å gjøre som de vil til sin fordel. MEN det er ikke rangrelatert!!!

Før fikk jo barna ris også. Men vi vet da heldigvis bedre idag. Vi er ikke huleboere som er så primitive at vi må slå, klype eller rykke i båndet for å oppnå det vi vil. Vi er da smartere enn som så! Det bringer oss videre til misforståelsen om rang og klatring av rangsstigen. En sjef/leder/forelder har ansvaret for maten og huset og alt som skal skje med dette. Ser du for deg en hund styrer husholdningen? Gir deg og resten av familien mat og styrer din adgang til husets dører? Selvsagt ikke! Hunden har ikke tommeltotter og får ikke åpnet hermetikk en gang! Hunden innbiller seg ikke at den kan ta over denne rollen. De kan tøye grense, slik som barn gjør. Men det stopper der. Vi er voksne og gjennomskuer slikt, og holde på grensene vi har satt. Men det er fullt mulig uten og ty til aktiv underkastelse osv. Vi styrer slike livsnødvendige goder, og dermed er de prisgitt oss.
  Vi er heller ikke hunder i hundenes øyne. Vi mennesker selvsagt overlagt rollen over våre hunder, siden vi er en overorndet art. Menneskene er smarter og mer inteligente enn hunder, derfor har vi alltid lederrollen! De setter ikke spørsmål ved dette. Og dermed slipper vi å opptre som hunder. Mennesker oppfører seg som mennesker, så får hunden være hund.
  Hunder er noen egennyttig dyr, som gjør alt for å skaffe seg goder. Dvs mat, beste soveplassen, ikke være alene, være mest mulig fri, osv. Dette er ikke rangrelatert, men det faktum at de vil gjøre det som er best for dem selv. De er egoistiske og målrettet, men det er heller ikke relatert til dominans eller trass. Det har med overlevelse og egne fordeler og gjøre.

Likså begrepet dominans; mange tror at hunder som er dominante absolutt skal bølle med andre og dermed er aggressiv. En dominant hund er så selvsikker og trygg på seg selv, at han ikke trenger å utagere mot andre. Men en hund som ikke vet helt hvordan han skal oppføre seg, vil derfor ha behov for å teste seg mot andre hunder og finne sin plass. Slik vil en hund som ikke er trygg på sin leder, stadig teste sine grenser siden lederen ikke er konsekvent. Ja, vi klikkertrenere er også nødt til å være konsekvente! Men med våre metoder får det mindre bivirkninger om vi gjør feil! Hovedpoenget er at man oppdrar, enn om man ikke oppdrar i det hele tatt.
  Her er det snakk om timing. En hund som blir oppdratt med tradisjonelle metoder, vil også lære, det er ikke det jeg sier. Men straffer du i feil tidspunkt (to sekunder for seint) så skjønner ikke hunden hva den ble straffet for. Det klikkertrenere risikerer er at man forsterker noe

Poenget mitt er altså at vi må snu litt på oppfatningen av lederroller går ut på. En god leder går ikke til angrep på sine "undersåtter". Nåtidens ledere delegerer, samarbeider og veileder. Det var kun i "gamle dager" (finnes autoritære ledere i visse u-land enda!) som trenger og bruke virkemidler som straff (klyping, kjefting, truende holdninger, offentlig ydmykelse, latterliggjøring, uthenging, utstøtelse fra resten av gjengen, osv) og torturredskaper (struphalsbånd) i dagens samfunn! Men som sagt, vi er ikke barbarer, men er lure hundetrenere som utnytter at hunden er egennyttige og egoistiske, til vår fordel:-)
 
Jeg må si det står større respekt å få spekkhoggere til å hoppe på kommando, enn å få en lettbelønna hund til å gjøre samme trikset! Det krever mer av den som er trener, og få en spekkhogger til å gjøre slike unyttige ting! Og du ser for deg treneren med struphalsbånd og kjeft trene denne typen kolloss!!! Det krever andre midler. Og atferden blir heller ikke dårligere, selv om man ikke setter krav til denne digre fisken! Den får aldri gjøre feil, for treneren trener ut i fra 80%-regelen. Det vil si at fisken skal gjøre riktig 80 % av gangene, og gjør den flere feil enn som så, er det treneren som må vurdere opplegget sitt! Slik får man atferder stabile! Gjør den ikke riktig får den ikke maten sin, for lederen dens styrer maten:-) Denne lederen gir ikke maten gratis i en skål!

3 kommentarer:

  1. Så enig med deg!
    Nå trener ikke jeg med klikker, men jobber etter de samme prinsippene!
    Denne skulle ha fått plass på en facebook side -->åpen en sådan :)

    SvarSlett
  2. Bra skrivet!
    Något som jag gillar med hundtræning ær att man inte BEHØVER vara hård - det ræcker med att vara envis och konsekvent!:D (Sen ska man bara bli bra på det dær med timing, krieterier, beløningsfrekvens och hitta rætt kvalitet på beløningen också... Men det brukar jag itne ta upp førræn på fortsættningskurserna!) ;)

    SvarSlett
  3. Takk for positive kritikker:-)

    SvarSlett